Doza smeha koja je potrebna Moravicama

Glumac Željko Ninčić nastupio je u Moravicama 4.3.2023. godine sa svojom stend ap komedijom „Ero s ovoga svijeta”.

Ero s ovoga svijeta Moravice
Foto: SKD Prosvjeta Moravice

Veče stend ap komedije organizovali su Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pododbor Moravice i Veće srpske nacionalne manjine Grada Vrbovsko. Dvorana је kao i ove jeseni kada je za smeh dežurni krivac bio Goran Vinčić-Vinča, napunјena u potpunosti, što Moravčanima, što stanovnicima susednih mesta.

Ovoga puta publiku u Gorskom kotaru zabavio je bosanskohercegovačku glumac, nekadašnji član popularne „Audicije“ Željko Ninčić sa svojom stend-ap komedijom „Ero s ovoga svijeta“.

– Ako uđemo dublje u likove, videćemo, iako su na prvi pogled potpuno različiti, da oni ipak imaju neke zajedničke tačke. Iako je Marinko „kraćeg fitilja”, direktniji, glasniji i pre ćete ga primetiti, on jednako kao i Veseli, kao glavnu tematiku predstavljanja sebe odrađuje kroz komentarisanje svoje okoline, ne samo na lokalnom nivou, već na nivou cele bivše države, primećujući promene koje su se desile nakon rata. Veseli, iako tiše, mirnije jednako kao i Marinko ističe prepoznatljivosti svog naroda kao i drugih naroda našeg regiona, uz opis direktnog uticaja određenih karakteristika na njegov život. Marinko za sebe misli da je veoma pametan, dok Veseli, prihvata svoju „momentalnu zaostalost”, ali samo ako se naglasi njegova inovativnost i snalažljivost, koju doduše ima i Marinko, s prevodima reči na nove verzije regionalnih jezika – kaže u ime organizatora predsednik VSNM Grada Vrbovsko Milan Vukelić.

Što se tiče preferencija publike, kako je dobar deo već gledao „Audiciju” i upoznat je s likovima, najzanimljivije i najsmešnije im je bilo ono što se nije nalazilo u samoj predstavi, a opet ima veze s njom, a pogotovo dodatne anegdote iz života likova van „Audicije”, kao što je Marinkov put u Zoološki vrt u Sloveniji i voćarstvo kojim se bavio Veseli. Uključenost publike i nesvakidašnje pitalice potakle su publiku na aktivnost i smeh, ne samo glumcu, već i sebi kao i svojim sumeštanima.

Publika se posle predstave družila sa glumcem

Nakon same predstave, koja je trajala nešto više od sat vremena, bilo je moguće fotografisanje s Ninčićem, kao naravno i razgovor s njim, o stvarnosti događaja iz predstave. Kasnije su svi zainteresovani mogli da se druže s glumcem, uz jelo, piće i muziku za koju je bio zadužena muzička sekcija Moravačkog pododbora Prosvjete.

Ero s ovoga svijeta Moravice
Foto: SKD Prosvjeta Moravice

– Što se tiče samih reakcija, publika je imala samo pozitivne komentare, koje je delila i na socijalnim mrežama organizatora, ali i u međusobnim razgovorima s organizatorima ili naravno jedni s drugima. Pronašli su samo jednu manu, nekoliko sati vesele atmosfere im nije bilo dovoljno jer smeha i pozitive nikad nije dosta – zaključuje Vukelić.

„Ero s ovoga svijeta” komedija je koja se većinski sastoji od priča i anegdota koje su se događale tokom nastanaka predstava „Audicija”, kojoj i Ninčić, kao i Emir Hadžihafisbegović, Mladen Nelević, Senad Bašić i Admir Glamočak potpisuje autorstvo. „Audicija” kao projekat datira iz studentskih dana autora i njihovog ispita na Glumačkoj Akademiji u Sarajevu, 1985. godine, kada je ulogu profesora imao glumac Boro Stjepanović. Likova koje glumci utelovljuju kroz život predstave bilo je sve više, pa je tako i Ninčić koji je u originalnoj verziji glumio Davora Stevanovića, ipak najviše ostao upamćen po svojim novijim, kasnijim likovima iz novih „Audicija”, harizmatičnom Hercegovcu Marinku Ćutuku i uvek veselom, Bosancu Veselom koji nažalost nije bio primljen na Akademiju, odakle i izvire njegova glavna replika „Primi me”.