Društveni život Srba u Hrvatskoj stao zbog korona virusa!

Zbog širenja korona virusa zaustavljeni su svi događaji i manifestacije srpske zajednice u Hrvatskoj u okviru SNV-a, Prosvjete, Privrednika te Samostalne demokratske srpske stranke.

Srbi Hr 16.03.2020.
korona virus

Srpsko narodno veće odgodilo je održavanje Skupštine, sednica Predsedništva kao i sve aktivnosti koje uključuju veći broj ljudi kao što su komemoracije, kulturni programi, radne akcije i sportski susreti. Kancelarije za pravnu pomoć, koji rade u 14 gradova u Hrvatskoj i Srbiji, od ponedeljka, 16. marta, neće primati stranke, nego će raditi putem telefona, pošte i elektronske pošte.

SNV u obaveštenju većnicima, koje potpisuje predsednik Boris Milošević, preporučuje da se obustave sve aktivnosti koje uključuju veći broj osoba (15 do 20). Apeluhje se i na to da se slave, sednice, okupljanja različitih vrsta, posebno onih koja uključuju decu, odgode do daljeg i da se najozbiljnije preispita njihova hitnost.

- Svesni smo da su neke stvari već isplanirane i dogovorene i da nije uvek lako niti besplatno otkazivati, ali briga o sigurnosti i zdravlju mora biti na prvom mestu. Ukoliko ste u obavezi održati sednice ili su vam neki sastanci naročito važni, molimo vas da osigurate sredstva za dezinfekciju, siguran razmak između učesnika i da se ozbiljno pridržavate svih ostalih uputa  - navedeno je u sopštenju SNV-a.

Iz ove institucije pozvali su takođe sunarodnike da se sete svih iz svoje neposredne blizine kojima bi pomoć bilo koje vrste značila.

Prosvjeta otkazala skupštine i aktivnosti

Glavni odbor SKD „Prosvjeta“ imao je elektronsku sednicu na kojoj je donesena odluka da se otkažu sve zakazane izborne skupštine pododbora ove institucije te da se otkaže zakazivanje novih skupština dok se situacija oko opasnosti od širenja epidemije ne smiri.

- Nakon smirivanja opasnosti od širenja epidemije biće donesena nova Odluka o rokovima održavanja izbornih skupština i održavanju Glavne skupštine SKD "Prosvjeta". Takođe, Glavni odbor izdaje preporuku da se odgodi održavanje i drugih skupova koji se organizuju u okviru SKD "Prosvjeta" – stoji u saopštenju kojeg potpisuje predsednik društva Mile Radović.

Portal Novosti piše i da je u skladu s preporukama Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske  Srpsko privredno društvo 'Privrednik' otkazalo održavanje Privrednikovih tribina i svih ostalih javnih aktivnosti jer kako kažu, ne žele publiku dovesti u opasnost od potencijalne zaraze.

I SDSS otkazuje stranačke skupštine

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac uputio je 13. marta predsednicima županijskih organizacija ove stranke uputstva u vezi sa epidemijom korona virusa.

Uputstva prenosimo u celosti:

U konsultacijama sa članovima Predsedništva SDSS-a smatramo potrebnim ukazati predsednicima županijskih i drugih organizacija da na područjima svoga delovanja, u okolnostima epidemije korona virusa, utiču na članove SDSS-a, simpatizere i druge građane da se odgovorno ponašaju poštujući preporuke i mere centralnog i županijskih štabova civilne zaštite radi lične i opšte zaštite iod širenja infekcije koronavirusa.  Da deluju na suzbijanju lažnih i neproverenih informacija, te panike među građanima u vezi epidemije koronavirusa, da uz primenu lične zaštite od mogućnosti zaraze, pruže odgovarajuću pomoć starijim i drugim osobama kojima je to potrebno, ne ugrožavajući svoje zdravlje.

U cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti preporučujemo da se dok traju okolnosti epidemije koronavirusa, ne održavaju Skupštine organizacija SDSS-a i udruženja građana, kao svi stranački i drugi skupovi, a u skladu sa preporukama i merama nadležnih štabova civine zaštite.