FK Vojvodina uveličala devedeset godina Borca iz Bobote

Povodom devedesete godišnjice od osnivanja fudbalskog kluba „Borac” iz Bobote odigrana je prijateljska fudbalska utakmica između seniora Borca i novosadske „Vojvodine”.

Fudbal u Boboti počeo je da se organizovano igra 1929. godine kada je osnovan fudbalski klub „Sremac” koji će nakon Drugog svetskog rata poneti ime „Borac”. Svoj zenit ovaj klub dostigao je osamdesetih godina prošlog veka kada je bio član hrvatske republičke lige, tadašnjeg trećeg ranga takmičenja u bivšoj Jugoslaviji. Susret sa novosadskom Vojvodinom drugi je po redu u proteklih deset godina.

– Uspeli smo da se organizujemo i da dovedemo fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada što nam je čast i zadovoljstvo. Sticajem okolnosti imamo tamo ljude koje poznajemo i koji su nam maksimalno izašli u susret. U vrlo kratkom roku uspeli smo da se organizujemo, da iskoristimo i ovo lepo vreme kako bi se na najbolji mogući način obeležio ovaj za nas značajan jubilej – istakao je predsednik FK „Borac“ Bobota Jovo Šljokić.

Današnji predsednik uprave Vojvodine Vojislav Gajić svojevremeno je bio i predsednik bobotskog Borca, a samim tim i najbolja poveznica za saradnju ova dva kluba.

– Fudbalski klub Vojvodina, kao jedan od najvećih srpskih klubova, a uz to i najstariji, oseća potrebu da bude prisutan gde god je naš narod i gde su naši ljudi, sticajem okolnosti, ostali van granica, da odigravamo prijateljske utakmice, održavamo uspostavljene veze i kontakte. Tako smo ovde već drugi put. Pre tri godine bili smo u Borovu, nedavno u Banjaluci i to je neka politika koju mi protežiramo jer znamo da je to jako bitno za naš narod ovde, pogotovo za mlade naraštaje koji od nas uvek mogu da dobiju podršku – naglasio je Gajić.

Novo iskustvo za domaće fudbalere

Utakmica sa novosadskom Vojvodinom za igrače Borca svakako znači mnogo u igračkom smislu, jer se ne pruža često prilika da igrači manjih klubova igraju sa prvoligaškim timovima, a za samu Vojvodinu ovo je jedna dobra promocija rada kluba u manjim sredinama.

– Vojvodina je jedan veliki klub koji ima i nešto dužu tradiciju od fudbalskog kluba „Borac“ i želimo svima da izađemo u susret kad god možemo. Naravno da nama naše obaveze ne dozvoljavaju tako često da igramo prijateljske utakmice, ali trudimo se kad imamo priliku da izađemo u susret i pomognemo drugima – kaže sportski direktor FK „Vojvodina“ Nikola Lazetić, a slično razmišlja i njegov kolega iz Borca.

Borac Bobota - Vojvodina
Foto: FK Vojvodina

– Ne pruža se svaki dan prilika da se igra sa ovakvim protivnikom, pogotovo sa jednim prvoligašem sa takvom tradicijom i našim igračima je ovo jedna velika čast. Vremena su teška, ovde je sve manje ljudi, finansije su jako male i u takvim okolnostima proslavljati devedeset godina jednog kluba velika je stvar – istakao je sportski direktor FK „Borac“ Bobota Miodrag Radić.

Pobeda domaćina

Iako su Novosađani došli sa kombinovanom i podmlađenom ekipom, domaćin je uspeo da na terenu parira i iako je u prvom poluvremenu Vojvodina vodila sa 1:0, na kraju je ipak „Borac” odneo pobedu konačnim rezultatom 2:1.

– Ovde smo dočekani zaista sjajno, ljudi u Boboti su odlični domaćini. Izgubili smo ovu utakmicu, jeste da smo igrali sa mlađim igračima, ali ipak to je nedopustivo. U svakom slučaju bila je ovo jedna korektna i zaista prijateljska utakmica – naglasio je trener FK „Vojvodina“ Nenad Lalatović.

Samoj utakmici prisustvovali su brojni fudbalski i društveni radnici predstavnici lokalnih fudbalskih klubova, fudbalskog centra Vukovar, fudbalskog saveza Vukovarsko-sremske županije, načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a program obeležavanja devedesete godišnjice kluba završen je svečanom akademijom i druženjem.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.