Fudbalski klub „Čelik“ iz Gaboša proslavio devet decenija postojanja

Prošle godine u decembru fudbalski klub „Čelik“ iz Gaboša proslavio je devedesetu godišnjicu od osnivanja i zvaničnog igranja fudbala u ovom mestu. Naime, 1928. godine osnovan je SK „Moša“ koji je ime poneo po tada najboljem srpskom fudbaleru Blagoji Moši Marjanoviću.

Srđan Sekulić 30.01.2019.
„Čelik“ iz Gaboša

Nakon Drugog svetskog rata „Čelik“ iz Gaboša se uključio u zvanično fudbalsko takmičenje na vinkovačkom području, ali pod imenom „Čelik”. To ime klub iz Gaboša nosi i danas.

- Ovo je ipak jedan kontinuitet, opstali smo svih ovih godina i dan danas opstajemo i uspešno se takmičimo. Polusezonu smo završili na prvom mestu i nadam se da će takav plasman ostati i na kraju prvenstva – ističe potpredsednik kluba Ilija Vojnović.

Od početka zvaničnog takmičenja pa do 1991. godine „Čelik” se takmiči u okviru vinkovačkog fudbalskog podsaveza. Najveći uspesi u tom periodu bili su 1982. i 1987. godine kada ulazi u podsaveznu ligu, grupa Vinkovci. Takođe, u tom periodu klub je dospeo i do polufinala kupa opštine Vinkovci gde je poražen od ekipe „Bedem“ iz Ivankova.

Pored ovih sportskih uspeha „Čelik” je dobio i zlatnu plaketu Fudbalskog saveza Jugoslavije, te zlatnu plaketu SOFK-e. Od pojedinaca bronzanu plaketu vinkovačke SOFK-e dobio je Borislav Cikota, dugogodišnji igrač i trener „Čelika”.

- Za nas je velik uspeh da se uopšte takmičimo jer jako je malo ljudi ostalo u selu, samim tim malo je i igrača. Zadnji put smo neku okruglu godišnjicu slavili pre trideset godina, a sada se nadamo da ćemo svi na okupu dočekati i stotu godišnjicu od osnivanja kluba - naglašava sekretar kluba Dragoslav Zorić.

Zdrava sredina kao ključ uspeha

Čelik-Gaboš-grbJedan od većih uspeha „Čelika” svakako je  i osvajanje prvog mesta u pionirskoj ligi, u okviru vinkovačkog saveza pre desetak godina. Tadašnju uspešnu generaciju Čelikovih pionira vodio je kao trener Anđelko Gašparević koji je danas trener prvog tima. Bio je to izuzetan uspeh mlađih selekcija koje su osnovane i pokrenute 1982. godine, a danas ih, nažalost, nema zbog malog broja dece u selu. Upravo iz tog razloga ovaj uspeh dobija još više na značaju.

- Za mene je ovo jedan veliki događaj i čast mi je da pripadam toj generaciji koja će obeležiti ovaj jubilej i nadam se na kraju sezone okruniti ga titulom. Kao igrač bio sam i u višem rangu, ali uvek mi je drago da zaigram za svoj klub, za svoje selo – sa ponosom kaže zamenik kapitena Đorđe Vujadinović.

- U ovom klubu sam od 2007. godine i kada sam došao ovde mislio sam da ću tu vrlo brzo da završim svoju karijeru, ali evo ovde sam 11 godina i još mi ne daju da odem, niti se meni ide jer ovde je zaista jedna zdrava atmosfera – kaže trenutno najstariji igrač Đorđe Milovanović.

"Sremac" iz Markušice najveći rival

Najveće rivalstvo, kako to obično biva, dolazi iz komšiluka, a kad je „Čelik” u pitanju  tu čast poneo je „Sremac“ iz Markušice. Na stadionu u Gabošu protiv „Čelika” igrali su i vinkovački „Dinamo” – 1983. godine, „Kroacija” iz Đakova – 1983. i „Borovo” – 1986. godine.

Nakon 1991. godine, odnosno izbijanja rata na ovim prostorima, „Čelik” se tek 1994. godine aktivira u ligama tadašnjeg fudbalskog saveza Republike Srpske Krajine i to na inicijativu nekoliko entuzijasta kao što su Predrag Stanisavljević, Ljubomir Cikota, Dragoslav Zorić, Dragan Vukotić, Radovan Šipetić i Mladen Simonović.

„Čelik” danas ima oko 50 članova kluba i dvadesetak igrača. Uprkos trenutnom teškom stanju u amaterskom fudbalu „Čelik” opstaje i bori se kako bi ponosno dočekao i svoju stotu godišnjicu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.