,,Gospođa Ministarka” nasmejala pačetinsku publiku

Ovogodišnji susreti dramskih amatera Mesdam u Pačetinu, otvorеni su 1. juna Nušićevom ,,Gospođom Ministarkom” u izvođenju Gimnazije „Sava Šumanović“ iz Šida.

Tijana Živanović 03.06.2024.

Početkom juna na pačetinskoj letnjoj pozornici ljubitelji dramske umetnosti imaće priliku da gledaju ukupno devet predstava dramskih amatera iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. Ovogodišnji Mesdam svečano je otvorio načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić, koji je iskoristio priliku da organizatorima KUD-u Branko Radičević čestita 25 godina postojanja i rada. Značajni jubilej istakao je i predsednik SKD Prosvjeta pododbor Pačetin Petar Musić.

- Čast nam je reći da ove godine naš KUD, a ujedno i naš pododbor, slavi 25 godina postojanja što svakako nije malo. Ovogodišnji Mesdam je 21. po redu, možemo reći da smo sada već uhodan tim koji svoje obaveze sa lakoćom rešava. Svakako, potrebno je mnogo odricanja i truda, ali kada čujemo smeh i dobre reakcije publike shvatimo da se trud isplati - rekao je predsednik pačetinskog pododbora SKD Prosvjeta Petar Musić.

Prvi put u Pačetinu gostovali su glumci iz Gimnazije „Sava Šumanović“ iz Šida, što potvrđuje da dramski susreti iz godine u godinu beleže sve veće interesovanje učesnika. Odlična gluma i kostimi oduševili su publiku, a letnja pozornica je odjekivala od smeha

- U okviru naše škole snimamo kratke filmove i spremamo predstave, a jedna od njih je i Nušićeva Gospođa Ministarka. Predstava je šaljivog karaktera i verujem da je ona pravi izbor za današnje dešavanje. Učenici rado pohađaju dramsku sekciju, odvajaju svoje vreme čak i do tri puta nedeljno. Drago mi je videti da ljubav prema glumi nije izumrla -ponosno je rekla profesorka srpskog jezika i književnosti Brankica Rac.

U ovom mestu postoji duga tradicija amaterskog bavljenja glumom, a kažu da je u Pačetinu, svaki drugi stanovnik vreme provodi na daskama koje život znače.

- Zaista mi je drago što radim ovde u Pačetinu zato što je to jedno malo selo koje neguje pozorišnu umetnost. Ove godine punim punoletstvo rada sa pačetinskom KUD-u. Divno je videti kako deca iz početnika izrastaju u glumce sa zavidnim nivoom. Čak i mnogi veliki gradovi nemaju amaterska pozorišta, a u Pačetinu evo imaju i festival - ističe režiser Cvetin Aničić.