Hirotonija episkopa Heruvima

Na poslednjem redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve koji se svake godina održava u maju mesecu, za novog episkopa Osečkopoljske i baranjske eparhije izabran je jeromonah Heruvim, iguman manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini. Mesec dana kasnije, 10. juna, on je i hirotonisan i ustoličen za episkopa ove eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Hirotonija-vladika-i-patrijarh

Hirotonija episkopa Heruvima obavljena je na svetoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija koju je predvodio Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više episkopa Srpske pravoslavne crkve, te sveštenstva i monaštva. Dan ranije, u istom hramu, na večernjem bogosluženju, obavljen je i čin narečenja novoizabranog episkopa.

Pred mnogobrojnim vernim narodom koji se okupio na svetoj liturgiji kako iz gotovo svih parohija Eparhije osečkopoljske i baranjske, tako i iz drugih eparhija, pre svega bačke i dalmatinske, nakon liturgije svojom besedom vernom narodu obratio se patrijarh Irinej i tom prilikom novoustoličenom episkopu u ruke predao žezal.

– Primili ste dar Božiji, blagodat Božiju da blagovestite istinu svetoga Jevanđelja, da blagovestite istinu o Bogu i Isusu Hristu, istinu o crkvi njegovoj. Episkopska služba je teška služba, ali budući da je to delo blagodati Božije onda je sve moguće u toj blagodati. Crkva vas postavlja da Reč Božiju blagovestite, da Ljubav Božiju i jevanđelsku širite najpre u svome narodu, a zatim svugde i na svakome mestu. Vi dolazite na jednu eparhiju koja je prošla kroz sve muke i stradanja, koja smo gotovo svi zapamtili. Način da se tog zla oslobodimo, i mi i narodi sa kojima delimo život i ovo podneblje Božije, jeste da se pokažemo kao ljubav, ovaploćena ljubav Božija u narodu i vremenu u kome živimo. To je jedini način da se zlo pobedi. Nikada zlo nije pobeđeno zlom, nego samo dobrim. I zato vas Crkva i Gospod pistavlja da širite Njegovu ljubav. Upravo za to svi mi imamo najbolji primer u Gospodu, u svetim apostolima, kao i u našim svetim ugodnicima Božjim – istakao je između ostalog u svojoj besedi patrijarh Irinej i na kraju rekavši:

– Mi vam želimo puno blagoslova, puno uspeha u svetome životu, da se ugledate na one najbolje iz našega naroda, naše istorije i da im sledite svojim svetim životom. Primi žezal ovaj da napasaš povereno ti stado Hristovo. Poslušnima neka bude za oslonac i trpljenje, a neposlušne i nepokorne upućuj ih i karaj ih krotkim vaspitanjem u Hristu Isusu, Gospodu našem.

„Moj Vukovar mesto biblijskog stradanja“

Nakon obraćanja patrijarha Irineja usledila je prva beseda novopostavljenog Episkopa osečkopoljskog i baranjskog.

– Program moga arhijerejskog rada je identičan sa putem Jevanđelja Gospoda Isusa Hrista koji nam je ostavio jasan cilj ka kojem treba da idemo. Cilj čovekovog života jeste zadobijanje spasenja i života večnog. Da bi se došlo do toga Gospod Isus Hristos nam ostavlja Jevanđelja i čitavo Sveto Pismo i Sveto Predanje. Jedino u Crkvi možemo u potpunosti da shvatimo smisao Svetog pisma i svetog predanja. Naravno, treba imati u vidu da ne može svaki čovek biti vrhunski teolog, ali svačija kuća može biti dom molitve i dom ljubavi. U krugu svoje porodice treba da se formira Crkva i da ta domaća Crkva bude temelj i jezgro vaspitanja dece koja će stasati u pravoslavne hrišćane. Svojim čistim životom i poštenjem treba da svedočimo da je jedinstvo po poreklu i krvi, rodu i narodnosti veoma značajno, ali je daleko veće i značajnije duhovno jedinstvo među ljudima. Jedinstvo po Bogu kao zajedničkom Ocu svih ljudi. Čovek se upravo u svojoj porodici, domaćoj Crkvi, uči ovome da bi to mogao preneti drugim ljudima u svetu. Čovek ne može da doprinese objedinjavanju svoga naroda, pre nego što ostvari jedinstvo u svojoj porodici među svojim najmilijima – rekao je u svojoj besedi vladika Heruvim, osvrnuvši se i pomenuvši pre toga sve one koji su ga vodili kroz život i crkvu, sa posebnim naglaskom na mesto svog rođenja:

– Moj Vukovar je mesto stradanja, dozvolićete mi da kažem mesto bibilijskog stradanja. Zaista braćo, kao što su nekada Jevreji prebegli iz Egipta i pobegli od faraona, tako je isto i nama u ovome vremenu stradanja potrebna vera u Boga kako bismo Vukovar i svu njegovu okolinu koja je bila ratom zahvaćena izbavili od pogubne mržnje i mučenja i stvorili mesto u kojem ćemo izgraditi osnovne hrišćanske vrednosti koji se temelje na jevanđelskim istinama krsta i vaskrsenja – istakao je vladika Heruvim.

Hirotonija-vladike

Vladika Heruvim drugi je vladika Eparhije osečkopoljske i baranjske, nakon blaženopočivšeg vladike Lukijana koji je bio prvi vladika od njenog ponovnog formiranja 1991. godine. Uz to, episkop Heruvim trenutno je najmlađi vladika Srpske pravoslavne crkve.

Mnogobrojne zvanice

Pored srpskog patrijarha Irineja, Svetu liturgiju na dan hirotonije vladike Heruvima služili su i mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije kao i episkopi budimski Lukijan, bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije i dalmatinski Nikodim, zatim novoizabrani episkopi osečkopoljski o baranjski Heruvim, mohački Isihije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Hirotonija episkopa Heruvima

Svetoj liturgiji u hramu Svetog Dimitrija u Dalju prisustvovali su: izaslanik Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije Marko Nikolić, pomoćnik sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u Vladi AP Vojvodine Nebojša Kuzmanović, saborski zastupnici iz redova SDSS-a Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, direktor Ureda Vlade Republike Hrvatske za odnose sa verskim zajednicama Šime Jerčić, predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik Miodrag Linta, načelnici srpskih opština iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema kao i iz Dalmacije, zamenici župana, gradonačelnika i opština kao i mnogi drugi.

Biografija vladike Heruvima

Episkop Heruvim rođen je 30. jula 1987. godine u Vukovaru od oca Dušana i majke Milice, rođene Jovković. Na krštenju je dobio ime Vitomir. Nakon završetka Osnovne škole u Vukovaru, po blagoslovu Episkopa Lukijana, upisao je Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka. Po završetku Bogoslovije 2006. godine, upisao je Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, na kojem je diplomirao 2011. godine.

Paralelno sa bogoslovskim studijama upisao je Filološki fakultet, odsek za srpski jezik i književnost. U toku studija 2009. godine se i zamonašio kada ga episkop dalmatinski Fotije postrizava u čin male shime i daje mu ime Heruvim, po starcu Heruvimu, prvom igumanu manastira Krka. Na dan manastirske slave, 21. novembra 2009. godine, rukopoložen je u čin jerođakona, a na praznik Svetog kneza Lazara 2010. godine u čin jeromonaha.

Heruvim

U školskoj 2010/11. godini postavljen je za profesora u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha, u kojoj je još obavljao dužnosti upravnika internata, glavnog vaspitača, bibliotekara i duhovnika Bogoslovije. Po blagoslovu Episkopa Fotija 2013. godine, odlazi u novoformirani manastir Svete velikomučenice Nedelje u Oćestovu.

Blagoslovom episkopa bačkog i administratora Eparhije osečkopoljske i baranjske Irineja, 2017. godine prelazi u Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku, a 1. oktobra 2017. godine postavljen je za nastojatelja manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Daljskoj Planini.

U nedelju Svete Pedesetnice, 27. maja 2018. godine, u Sabornom hramu u Novom Sadu, Episkop bački i administrator Eparhije osečkopoljske i baranjske Irinej rukopoložio je igumana Heruvima u čin arhimandrita.

1 KOMENTAR

Comments are closed.