I ove godine vredni pokloni za sve učenike

Prvi ponedeljak u septembru rezervisan je za početak nove školske godine kada učenici kreću u nova životna iskustva.

Maja Milanović 05.09.2023.
OŠ Nikola Tesla Mirkovci Dejan Drakulić Alen Turjak

Predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić 5. septembra je sa predsednicom Odbora za obrazovanje ZVO-a Milicom Stojanović posetio tri škole sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se nastava odvija po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ovom prilikom učenicima je povodom početka nove školske godine podeljen školski pribor i radne sveske, a đacima prvacima i školske torbe.

- Pokrajinska Vlada je finansirala radne sveske od prvog do osmog razreda, što je zaista veliki iznos sredstava. Radi se o 75.500 evra i to je velika pomoć koja nam je omogućila da nabavimo i dodatne materijale za sam rad škola. Sva deca su dobila školski pribor koji se sastoji od 27 proizvoda prilagođenih njihovom uzrastu, pa se tako u paketima mogu pronaći likovne mape, bojice, grafičke olovke, lenjiri, i gumice, dok su deca starijeg uzrasta od petog do osmog razreda dobila i kolaž papire, kajdanke i slično. Uskoro će školama biti isporučena i dogovorena lektirna građa i stručna literatura za vaspitače, ali i za učitelje i nastavnike u osnovnim školama. To je još vid pomoći kojim želimo da našim đacima omogućimo kvalitetnije i bolje obrazovanje – rekao je predsednik Zajednićkog veća opština Dejan Drakulić.

I ove godine sredstva za vredne poklone, pored sredstava Zajedničkog veća opština, obezbedila je Vlada AP Vojvodine koja već nekoliko godina unazad na ovaj način rasterećuje kućne budžete roditelja. Školski pribor se već nekoliko dana pakuje u ZVO-u i razvozi po školama, a navedena delegacija posetila je i poklone uručila učenicima Osnovne škole „Siniša Glavašević“ u Vukovaru, Osnovne škole Dalj, kao i učenicima Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Mirkovcima.

OŠ Nikola Tesla Mirkovci

- Naša škola broji 142 učenika, od kojih se njih 42 školuje po modelu A. Đaka prvaka je upisano pet, to zavisi od generacije do generacije, nažalost, znamo da je oko nas u većini mesta zabeležen pad broja učenika pa je takva situacija i kod nas u Mirkovcima. Verujem da će reakcije roditelja na ovu akciju Zajedničkog veća opština biti veoma pozitivne, jer oni zaista brinu o pripadnicima srpske nacionalne manjine i učenicima koji se školuju na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu. Novost koju smo takođe čuli jeste da će se sufinansirati ili u potpunosti finansirati i različite školske ekskurzije, tako da je rad ZVO-a u našoj sredini ocenjen pozitivno. Želim da istaknem da je naša škola Nikola Tesla jedina škola na vinkovačkom području koja ima nastavu po modelu A, što je veoma važno za pripadnike srpske nacionalne manjine – kaže direktor mirkovačke osnovne škole Alen Turjak.

U manjim sredinama više učenika

Po modelu A školuje se oko 1450 učenika podeljenih u 16 matičnih i 10 područnih škola, od kojih je ove godine 159 upisanih đaka prvaka.

- Nemamo škola koje drastično odstupaju od brojki na koje smo navikli prethodnih godina, iako je broj đaka prvaka ove godine manji za njih nekoliko. Mali porast od dva do tri učenika uglavnom beležimo u malim sredinama kao što je recimo Osnovna škola Trpinja, tako da su nam to ove godine nekakvi pozitivni primeri, iako ni taj plus nije naročito velik, ali nam je drago zbog toga – istakla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić istakao je da se razmišlja o dodatnim merama promovisanja školovanja po modelu A na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kako bi se broj đaka prvaka u narednim godinama povećao.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.