Igrama i pesmom podigli temperaturu u hladnom Osijeku

U okviru tradicionalne manifestacije Dani kulture SKD Prosvjeta koji se organizuju širom Hrvatske u Osijeku je u subotu 26. novembra održan koncert Ansambla narodnih igara iz Vukovara i Ansambla narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ iz Banja Luke.

Slavko Bubalo 28.11.2022.
ANI SKD Prosvjeta Ansambl narodnih igara i pjesama Veselin Masleša Banja Luka

Zajednički nastup dva folklorna ansambla, vukovarskog i banjalučkog, oduševio je publiku okupljenu u Dečjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Živahne igre iz Slavonije, krajeva Republike Srpske i Srbije nikoga nisu ostavile ravnodušnog pa je koreografije publika često ispraćala burnim i toplim aplauzima. Ovaj zajednički nastup održan je u okviru tradicionalnih Dana kulture SKD Prosvjeta.

- Različiti kulturni programi i sadržaji održavaju se od Splita, Rijeke, Karlovca, Zagreba pa tako i večeras u Osijeku. Dakle, ovo je samo jedan u nizu događaja koji se organizuju tokom novembra i dobrog dela decembra. Ovu manifestaciju započeli smo još pre pandemije ali sve do ove godine nije bila toliko vidljiva. Nadamo se da su sve te nepredviđene okolnosti sada iza nas i da će već od naredne godine sve ići u nekom boljem i pozitivnijem pravcu. Slede još pozorišne predstave a predviđen je i okruglo sto povodom tridesete godišnjice obnove rada SKD Prosvjeta koji je, kao što verovatno znate, 1972. godine jednako kao i rad Matice hrvatske bio zabranjen jer su to bila društva sa nacionalnim predznakom. Rad je obnovljen krajem 1992. godine. Biće još organizovane izložbe slika u Zagrebu i Rijeci, a u Slavonskom Brodu biće održan nastup čuvene Etno grupe Iskon iz Subotice – rekao je ispred organizatora član Glavnog odbora SKD Prosvjeta Dejan Jeličić.

Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara osnovan je 2001. godine, a 2019. je proglašen ansamblom od posebnog značaja za Srbe u Hrvatskoj. Za svoje nastupe nagrađen je brojnim priznanjima a sačinjen je od ponajboljih igrača sa područja istoka Hrvatske.

- Večeras smo se držali igara sa našeg područja Slavonije i Baranje i pomalo iz Srbije. Sastav je prilagođen sceni i nastupilo je toliko igrača koliko je scena zahtevala, a verujem da je i publika bila zadovoljna onim što smo prikazali što je uostalom i pokazala – rekao je direktor ANI-ja Dejan Kurucić.

Ansambl narodnih igara i pjesama Veselin Maselša Banja Luka

Scenu u dečjem kazalištu bogatim i dinamičnim nastupom zagrejao je i Ansambl narodnih igara i pjesama Veselin Masleša iz Banja Luke koji je saradnju sa ANI-jem iz Vukovara započeo tokom prethodne godine kada su imali nekoliko zajedničkih nastupa. Ovo je prvi zajednički nastup koji je rezultat njihovog međusobnog dogovora.

- Verujemo da je ovo samo uvod u neke od budućih događanja koja ćemo organizovati u narednoj godini. Naš ansambl je takođe institucija od republičkog značaja, naravno za Republiku Srpsku, a negujemo prvenstveno igre iz Bosne i Hercegovine kao i igre iz bivših jugoslovenskih zemalja. Zavisno od potrebe i prilika prilagođavamo i naš repertoar. Kada su u pitanju gostovanja van naše države uvek se predstavljamo igrama karakterističnim za naš kraj. Večeras su to bile koreografije igara iz Podgrmeča, Ozrena i Trebave te Janja, odnosno Šipova. Ovo je naš prvi nastup u Osijeku pa iako smo ranije nastupali u južnim delovima Hrvatske unazad nekoliko godina tu priliku nismo imali pa nas večerašnji nastup izuzetno raduje - istakao je direktor banjalučkog ansambla Nemanja Knežević.

Publika u Osijeku je viđenim bila veoma zadovoljna, a kako i ne bi kada se radi o dva zaista dobro uvežbana i uigrana ansambla. I prikazane nošnje bile su zaista raskošne i pune najfinijih detalja zbog kojih su odisale narodnom tradicijom pa je i scena bila veoma živa i šarena.