Izložbom obeležili Dan žena u Dardi

U Dardi organizovana izložba replika poznatih likovnih dela svetske umetnosti.

Srbi Hr 11.03.2024.
Darda izložba

U organizaciji SKD „Prosvjeta” Pododbor Darda i Likovne radionice „Petar Dobrović” 8. marta održana je izložba slika pod nazivom „Replike poznatih dela svetske umetnosti”, a sve povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Izložbu su predstavili učesnici likovne radionice „Petar Dobrović” u Dardi, a prikazane su replike poznatih dela slikarskih velikana kao što su Pikaso, Modiljani, Vorhol, Mone, Frida, Matiz, Vermer, Leonardo da Vinči, Rubens, Renoar kao i replike starih majstora iz zemlje i regiona među koljima su Vlaho Bukovac, Julije Knifer, Petar Dobrović, Milena Pavlović Barili i Uroš Predić. Tom prilikom posebno su istaknute dve slikarke s obzirom da je u prošlosti bilo malo slikarki kakve su bile Meksikanka Frida Kalo i Srpkinja Milena Pavlović Barili.

Izložbu je pripremilo četrnaest autora među kojima su bile i tri učenice OŠ Darda i OŠ Briješća. Uz slikarstvo i slike starih majstora Goran Zlatarić se predstavio i pesmom. Za tu priliku izveo je uz gitaru nekoliko pesama Đorđa Balaševića, a zatim je istoričar umetnosti profesor Pero Matić rekao više o samoj izložbi.

Stihove Jovana Dučića „Žena” i „Pesma ženi” kazivala je Ljeposava Grubor. Za organizaciju izložbe pobrinula se voditeljka likovne radionice „Petar Dobrović” mag. likikovne umetnosti Rada Marković, koja je na početku programa svim svim ženama čestitala Međunarodni dan žena te pobrojala sve stare majstore likovne umetnosti po kojima su i rađene replike kao i sadašnje autore izložbe slika.

Uz ovu izložbu pripremljen je i katalog, a izloženo je ukupno 25 replika umetničkih dela starih majstora. Izložba je održana u Kulturnom centru u prostorijama SKD „Prosvjeta” u Dardi.