Još jedna poseta dece iz Vukovara i okoline Beogradu

Deca iz Vukovarsko-sremske županije od 21. do 24. jula boravila su u Beogradu gde su upoznavali znamenitosti glavnog grada svoje matične države.

Maja Milanović 25.07.2023.
Patrijarh Porfirije Sanja Lakić

U organizaciji Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i narodne poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanje Lakić deca iz Vukovara, Borova, Trpinje, Negoslavaca, Bobote i Pačetina posetila su glavni grad svoje matične države. Osnovci su u Beogradu proveli četiri dana tokom kojih su imali priliku da obiđu Marakanu i posete Muzej Crvene zvezde, Kalemegdan, ZOO vrt, Narodni muzej, Zemun, kao i da sa patrijarhom Porfirijem kojem je upravo taj dan bio rođendan, obiđu hram Svetog Save. Prema patrijarhovim rečima to što je dan proveo u društvu dece iz regiona bio mu je najveći poklon.

- Radujem se što ste došli danas u Beograd, a naročito što ste ovde u hramu Svetog Save. Hvala svima na poklonima, neka vam Bog uzvrati hiljadu puta više. Svaki dar je simbol koji u sebi krije raspoloženje i ljubav onoga koji daruje. Otuda, uz zahvalnost na poklonima, moram da kažem da je za mene danas najveći dar što ste vi ovde u hramu Svetog Save i što svi znate da je Sveti Sava onaj koji je rodio svakoga od nas, koji nas je rodio za duhovni život, koji nas je rodio u Hristu, tako da je njegov dom, hram koji je njemu posvećen, mesto rođenja svakoga pravoslavnog Srbina. Rođendani su dobri povodi da se srećemo, da se vidimo, da se radujemo, ali rođendani su i najbolji mogući trenutak da shvatimo i razumemo da nismo sami biološki rođeni, da smo mnogo više nego što je to neslovesni svet tj. da smo mnogo više i od čitave stvorene prirode i od biljaka, od životinja, da smo bića koja su rođena da se neprestano duhovno rađaju i obnavljaju – izjavio je za TV Hram patrijarh Porfirije.

Aleksandar Vučić Aleksandar Nakić Sanja Lakić

Za decu iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Republike Hrvatske poseban događaj je bio prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je srpsku decu iz regiona primio i obradovao poklonima u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu. Vučić je deci poručio da uvek treba da znaju da su Srbi jedan narod, ma gde živeli, da je najvažnije da čuvaju svoj jezik, pismo i kulturu, da brinu jedni o drugima, bez obzira sa koje strane Drine i Dunava da žive, te da zajedno grade budućnost. U ime dece iz regiona, predsedniku i prisutnima se obratila Tara Sekulić iz Vukovara koja je prenela pozdrave iz svih mesta iz kojih dolaze deca, pozvala predsednika da ga ugoste u selima i gradovima iz kojih dolaze, ali isto tako se zahvalila Republici Srbiji na svemu što čini za svoj narod u regionu.

Tokom boravka u Srbiji deca iz regiona imala su priliku da se upoznaju sa svojom istorijom, jezikom i kulturom, kao i da posete brojne znamenitosti.