Jubilej festivala Prve harmonike Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

U organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta, u Vukovaru je 17. jula održan deseti po redu Međunarodni festival koji okuplja mlade harmonikaše.

Maja Milanović 18.07.2022.
Čuvari srpskog identiteta

Veliki broj publike okupio se u nedelju 17. jula na platou Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja u Vukovaru kako bi podržao tradicionalni festival instrumenta, u narodu poznatijeg kao kraljica narodne muzike.

- Prvu manifestaciju održali smo u Vukovaru, onda nam je u susret izašla Osnovna škola Borovo u kojoj smo dugi niz godina održavali festival, sada smo opet u gradu Vukovaru i to nas čini posebno srećnima. Ovo je jubilarni festival koji se zaista lepo pokazao, uspeli smo ostati i opstati sa pristojnim brojem takmičara. Preko stotinu harmonikaša je prošlo kroz ovaj festival i verujem da će narednih godina broj biti još veći. Kvalitet učesnika po mom mišljenju bio je na zavidnom nivou. Večeras sam se prisetio i kako je to izgledalo pre 40 godina kada sam sa svojih osamnaest godina u Soko banji bio među deset najboljih harmonikaša u Jugoslaviji, za mene je to bio vrh. Upravo zato podržavam sve mlade koji sviraju harmoniku i želim im dati podstreh za dalje jer tu treba jako puno truda i rada – rekao je predsednik udruženja Čuvari srpskog identiteta Dragan Todić.

Čuvari srpskog identiteta

Kategorije su bile podeljene u petliće, pionire, starije pionire, mlađe juniore, juniore, seniore i duete. Upravo te kategorije su usklađene sa najdužim i najkvalitetnijim festivalom sa našeg područja, onim u Soko banji koji se ove godine održava 59 put. Godine održavanja tog festivala i njegova duga tradicija bili su vetar u leđa kojeg su učesnici festivala u Vukovaru imali jer su se svi takmičari kvalifikovali za finale koje počinje 10. avgusta u Soko banji. Ono što je stručni žiri imao priliku u Vukovaru da čuje i vidi, dokaz je da ovaj instrument ima svetlu budućnost. Žiri su sačinjavali predsednik žirija virtuoz na harmonici Branimir Đokić i profesorice muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada Gordana Prnjavorac i Nada Stanić.

- Moje kolege i ja smo išli logikom da harmoniku izdignemo na što viši nivo, borimo se godinama za to jer u našem narodu vlada mišljenje da harmoniku može svako da svira, što nije istina. Ovaj festival pratim deset godina, od samoga početka i tačno se na deci vidi koliko su napredovali, a osnovano tvrdim da se nivo izvođenja popeo na vrlo visok nivo. Oni su imali program po tri, četiri pa i pet kompozicija gde je bila lagana pesma, pesma u tempu, lagano kolo, brže kolo i jedna virtuozna kompozicija za starije kategorije. Gledali smo tehniku, muzikalnost i elemente koji su jako bitni kod pesme, kolo je komplikovano odsvirati, ali pesmu je još komplikovanije jer pesmu prati tekst i fraza – izjavila je profesorica u penziji pomenute muzičke škole Nada Stanić.

Apsolutna pobeda otišla u Beograd

Festival je okupio veliki broj učesnika iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Apsolutnim pobednikom festivala proglašen je petnaestogodišnji Lazar Stanojević koji ljubav prema ovom muzičkom instrumentu neguje već sedam godina.

- Baš sam se iznenadio kada su me proglasili apsolutnim pobednikom, mnogo mi znači to priznanje jer sam dosta radio, vežbao i potrudio se pa mi je naravno drago da sam i uspeo. Moj otac se inače bavi muzikom, takođe svira harmoniku pa sam i ja još kao mali izrazio želju da počnem da se time bavim. Završio sam nižu muzičku školu, sada sam upisao prvu godinu više, a naravno učim kod moga oca Saše Stanojevića – ponosno kaže ovaj mladi harmonikaš.

Takmičare je pratio orkestar Novice Todića, dok su publiku još zabavile članice Plesne grupe Venera, tamburaški orkestar Vučedolski zvuci i na posebno zadovoljstvo vukovarske publike Biljana Jevtić i Milan Topalović-Topalko. Festival su finansijski pomogli Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.