Revija najboljih mladih harmonikaša

Festival Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održan je 26. juna u sali Srpskog doma u Vukovaru.

Dušan Velimirović 27.06.2024.

Iako prva harmonika datira iz Nemačke, na Balkanu je postala verovatno najpopularniji instrument, pogotovo u narodnoj, folklornoj i etno muzici, a na ovom području su se izrodili i mnogi slavni muzičari koji su je svirali.

Postoje i mnoga takmičenja u kojima se traži najbolji harmonikaš, a mnogi od njih koriste popularni naziv „Prva harmonika“. Sve popularnije takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije jeste i festival Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koji je ove godine održan u Vukovaru.

- Pripremili smo odličan program, odazvali su nam se gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, a imamo i jednog takmičara iz Rumunije. Mladi harmonikaši od kojih najmlađi ima sedam, a najstariji nešto više od 20 godina, bili su podeljeni u šest solo kategorijа, kao i u dve starosne kategorije dueta. Prijavilo se ukupno 26 takmičara i zaista smo ponosni. Program ima svoju dugogodišnju tradiciju, organizujemo ga po 12. put. Želim da to nastavimo i ubuduće - priča organizator i predsednik Udruženja čuvari srpskog identiteta Dragan Todić.

Stručni žiri činili su profesorke Nada Stanić, Gordana Đurić, urednica u muzičkoj produkciji Radio-televizije Srbije Mirjana Drobac i predsednik žirija dugogodišnji rukovodilac Narodnog ansambla RTS-a Branimir Đokić. Oni su imali težak zadatak da iz svake kategorije odaberu tri prvoplasirana takmičara. Pobednici kategorija ujedno su dobili i priliku da se takmiče u kvalifikacijama za Prvu harmoniku Srbije u Sokobanji. Sve muzičare pratio je Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića.

- Sviram već tri i po godine i tо mnogo volim i uživam u tome. Još kao mali sam gledao kako drugi sviraju i to mi se dopalo, uživao sam u muzici pa sam i ja hteo da sviram. Išao sam dve godine u muzičku školu, ali mi je bilo naporno zbog drugih obaveza. Sada učim harmoniku kod Saše Stanojevića. Do sad sam osvojio deset pehara, a nastupao sam na takmičenjima poput Beograda i Čačka. Danas sam pripremio jednu pesmu i dva kola - priča jedanaestogodišnji Dimitrije Mišković iz Beograda.

Godinu dana stariji Nemanja Kostić harmoniku svira tri godine.

- Svirao sam pesme „U sokaku komšija mi šljive bira“, „Kraj potoka bistre vode“, kao i kola „Borjanka“ i „Kruševačka petola“. Volim da slušam muziku, tata me je jednom pitao da li bih svirao harmoniku i ja sam pristao. Prvi sam svirač u porodici. Imam i dosta nagrada na takmičenjima. Volim da sviram i pesme i kola - pojašnjava nam Nemanja.

Apsolutni pobednik takmičenja Lazar Stanojević iz Padinske Skele

U kategoriji mlađih pionira prvo mesto osvojio je Darko Nikolić, kod pionira je najbolji bio Dušan Šakota, a kod starijih pionira Filip Popović koji je ujedno slavio i u kategoriji mlađih dueta zajedno sa Nikolom Popovićem. Banjalučanin Kristijan Gavrić pobednik je u kategoriji mlađih juniora, dok je šampion u seniorskoj kategoriji i apsolutni pobednik takmičenja Lazar Stanojević, koji je ovde pre dve godine slavio i u kategoriji juniora. Još jedan ovogodišnji dvostruki šampion u Vukovaru bio je Strahinja Radonjić koji je slavio u juniorskoj kategoriji, a zajedno sa Milošem Jovanovićem pobedio je i u takmičenju starijih dueta.

- Sviram od svoje desete godine. Danas sam pripremio dve pesme i tri kola. Više volim da sviram pesme jer se lepše osećam dok ih sviram. Za sada sviram samo u školi i na takmičenjima. Bio sam na takmičenjima u Sokobanji i Ivanovu, a sad treba da idem i u Čačak. Osvajao sam druga i treća mesta, ostalo mi je samo da osvojim i prvo, nadam se da će to biti danas - rekao nam je sedamnaestogodišnji Beograđanin Strahinja Radonjić pre nego što je saznao da je pobednik u obe kategorije u kojima je nastupio.

U revijalnom delu programa nastupila je pevačica Snežana Babić Sneki kao i plesna grupa „Venera“. Festival je finansiran sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.