Kolažnim programom Vukovarčani proslavili Svetog Trifuna

Tradicionalnim programom vukovarski pododbor SKD Prosvjeta proslavio je Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, čuvara useva od nepogoda i štetočina i iskrene ljubavi hrišćana.

Slavko Bubalo 15.02.2024.
Sveti Trifun SKD Prosvjeta Vukovar

Svake godine vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta kolažnim programom obeleži slavu Svetog Trifuna. Okupe se tada na istom mestu i sa istim ciljem recitatori, pevačke i horske grupe i vokalni solisti da proslave ovog svetitelja koga Srpska pravoslavna crkva slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru.

- Po već ustaljenoj tradiciji proslavljamo ovog sveca u Vukovaru, gradu koji je svoj život započeo još u prastara vremena. Na obroncima Fruške gore uvek je sađena vinova loza i pamtim da je u našim okolnim selima domaćin svake kuće imao vinovu lozu. Slavio se svetac, slavio se zaštitnik vinograda i vinogradara, a neki su i slavili ovu slavu. Mi večeras nećemo piti vino, slavićemo na jedan duhovni način, a veliki broj učesnika svedoči da će program biti zanimljiv. Vino ćemo piti kada dođemo kući – poručio je uoči početka programa predsednik vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta Milenko Živković.

U vukovarskom pododboru trude se da svake godine u ovaj program uključe što više učesnika. Neki od njih učestvuju gotovo uvek, ali ima i onih koji prvi put izlaze pred publiku. Jedan od njih je i Vlatko Kovačević iz Vukovara koji je za ovu priliku odabrao čuveni hit Kemala Montena „Jedne noći u decembru”.

- Prvi put nastupam i prisutna je i mala trema, a voleo bih da vidim nekoga ko je na mom mestu ne bi imao, ali nadam se da će ipak sve biti u redu. Oduvek sam veliki ljubitelj muzike, a sad kada sam u penziji mogu tome i više da se posvetim. Znam da je pesma koju sam odabrao prilično zahtevna ali ja volim upravo takve. Ne bih ni hteo da nastupim sa nečim što je prelagano, volim da pokažem svoje mogućnosti i nadam se da ću u tome i uspeti – rekao je uoči svog premijernog nastupa pred vukovarskom publikom Vlatko Kovačević.

Sveti Trifun SKD Prosvjeta Vukovar Vučedolski zvuci

Za razliku od njega vokalni solista Milisav Petković je redovan učesnik gotovo svih Prosvjetinih programa, a pesme koje za njih odabere odgovaraju temi i trenutku.

- Izveo sam tri pesme; Stani malo kafanski sviraču, Izađi iz moje čaše i Stanite dani, stanite noći. Prva od njih posvećena je upravo Svetom Trifunu jer za temu ima vino. Ove ostale su za dušu svih gostiju i naravno moju vlastitu – kaže Petković.

Pored pomenutih u programu su učestvovali Prosvjetini recitatori, VSPD Javor, Ženska pevačka grupa Ansambla narodnih igara, najmlađi članovi KUD-a „Sloga”, Pevačka grupa „Naši koreni” iz Borova, pesnik amater iz Trpinje Branislav Maksimović, Tamburaški ansambl „Vučedolski zvuci” i vokalni solista Živojin Jergić.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni zanatski esnafi i vinogradari koji na ovaj dan izlaze u vinograde da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom zbog verovanja da će grožđe tako dobro roditi. Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljiva i da će godina biti dobra.