Legendarne drvene tribine FK „Šparta“ Beli Manastir odlaze u istoriju

Beli Manastir dobiće nove tribine na Gradskom stadionu koje su planirane da budu gotove krajem juna iduće godine, a očekuje se još nekoliko novih sportskih objekata.

Zoran Popović 10.08.2021.
novi gradski stadion Beli Manastir

Nakon što su u sklopu Provedbe Intervencijskog plana Grada Belog Manastira ministar Regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Marko Pavić, direktor Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije Tomislav Petrić i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob potpisali, između ostalog, ugovor projekata za Gradski sportski park, i potom gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i direktor tvrtke Zuber d.o.o. iz Višnjevca Dalibor Mihaljević potpisali ugovor o izgradnji istog radovi na novom belomanastirskom Gradskom stadionu u punom su jeku.

Firma Zuber d.o.o. iz Višnjevca za izvođača radova izabrana je u postupku javne nabave, ukupna vrednost projekta je 27,7 miliona kuna, a većinski deo, 75 posto, čine bespovratna sredstva Evropske unije. Stadion čini drugi deo projekta Gradski sportski park, u čijem su sklopu i potpuno novi Gradski bazeni, a provodi se kao deo Intervencijskog plana.

Prvu fazu izgradnje stadiona čine izgradnja zgrade s tribinama, nove pristupne ceste, nove ograde, parkinga i pripreme za odvodnju dok će za ostale sadržaje biti potrebna prijava na konkurse ili samostalno finansiranje. U sklopu prve faze do sada su srušene tribine bivšeg rukometnog igrališta, demontirana tamošnja ograda i srušen deo prostorija na severnom delu kompleksa kojima su se nekada koristili rukometaši, a rade se i iskopi za sanitarni čvor budućeg objekta. Slede radovi na hidroizolaciji, montiranje krana te rušenje starih drvenih tribina, koje su građene u prvoj polovini 50-ih godina prošlog veka, pa će se tribine u potpunosti srušiti. Do kraja juna iduće godine trebalo bi da budu gotove nove tribine sa svim planiranim prostorijama, pristupne ceste i priprema za glavno i pomoćno igralište koja podrazumeva drenažu, za pomoćno igralište samo na rubnim delovima.

Daljnje faze uređenja Gradskog sportskog parka obuhvataju izgradnju pomoćnih terena sa veštačkom travom, hlađeno rukometno igralište koje će zimi moći biti pretvoreno u moderno klizalište i drugo. Grad će, istovremeno s radovima koji su u toku, javljanjem na razne konkurse pokušati da ishodi sredstva za završetak postavljanja travnjaka na glavnom igralištu, što se procenjuje na 3,5 miliona kuna. Za razliku od dosadašnjeg Gradskog stadiona, glavno će igralište biti na mestu današnjeg pomoćnog, a tribine će biti na mestu nekadašnjih tribina rukometnog igrališta. Glavni teren biće izgrađen u saradnji s Hrvatskim fudbalskim savezom, a zgradu će koristiti fudbalski klubovi i Zajednica sportskih udruženja.

Prema rečima čelnih ljudi jedinog baranjskog grada paralelno s ovim radovima pripremaće se i teniski tereni za koje će konkurs ubrzo biti raspisan, i za koje je deo sredstava već osiguran. Gradski bazeni i Gradski stadion u Belom Manastiru su kruna i dragulj Intervencijskog plana i dok se prvi od ovoga leta naveliko konzumira u punom smislu reči Beli Manastir, njegovi stanovnici i sportisti s nestrpljenjem očekuju da dobiju i moderan i multifunkcionalan sportski objekat, a uspomena na stari, ali legendarni drveni stadion na kojem su se, u različitim vremenskim periodima, čak igrale i „drugoligaške“ utakmice ostaće još samo na požutelim fotografijama i novinskim člancima iz zlatnog doba belomanastirskog fudbala.