Mali vatrogasci se okušali u lovačkim sposobnostima

Lovačko društvo Borovo u saradnji sa lokalnim Dobrovoljnim vatrogasnim društvom organizovalo je školu u prirodi za najmlađe vatrogasce.

Maja Milanović 01.07.2024.

Treću godinu za redom Lovačko društvo Borovo organizovalo je školu u prirodi za najmlađe članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje deluje u njihovom mestu. Na samom početku letnjeg raspusta, u nedelju 30. juna, ni visoka letnja temperatura nije sprečila lovce da svoje najmlađe sumeštane kroz igru nauče novim spoznajama o lovstvu, ali i da dan započnu lovačkim doručkom u prirodi, kako lovna tradicija i nalaže.

- Cilj ovog druženja je okupiti mlade, u ovom slučaju su to deca osnovnoškolskog uzrasta, družiti se u prirodi, objasniti im šta lovci rade, zašto postoje, približiti ih prirodi i naučiti nešto novo – rekao je sekretar Lovačkog društva Borovo Jovan Ajduković koji je ovom prilikom pojasnio važnost lovaca u društvu.

- Deci smo približili ono čime se mi bavimo i koja je uloga lovca u ekosistemu. Uloga lovaca nije samo odstrel, nego pre svega, zaštita divljači, flore i faune. Bavimo se zaštitom prirode, na prvom mestu selektivnim odstrelima, iz lovišta uklanjamo bolesne i ranjive jedinke, štetočine. Trudimo se da ostvarimo što bolji bonitet lovišta, dakle da nam u lovištu budu trofejna grla, da divljač bude zdravstveno dobrog stanja, to je ono što nam je primarno. Takođe, u letnjem periodu suše iznosimo vodu, u zimskom periodu iznosimo hranu i to su neki od naših glavnih zadataka – dodao je Ajduković.

Nakon lovačkog doručka i kratkog upoznavanja dece sa radom Lovačkog društva Borovo, odmerene su snage i u gađanju mete lukom i strelom.

- Naših 35 najmlađih članova prisustvovalo je ovoj školi u prirodi gde su upoznali mnoge životinje koje obitavaju na našem području, naučili su da se dele na krznaše i na pernate životinje, kako ih razlikovati, navike životinja, važnost postojanja lovaca i još mnogo toga. Kada god krene raspust imamo više vremena da se posvetimo našoj deci jer se inače teže uklopimo zbog obaveza koje imaju dok traje škola. Okupljamo oko 60 dece koji su podeljeni u dve grupe, podmladak i mladež. U narednom periodu očekuje nas desetak takmičenja, a možemo se pohvaliti da smo se sa poslednja tri takmičenja vratili sa veoma uspešnim rezultatima – istakao je ispred DVD-a Borovo Aleksandar Mladenović.

Posebnu pažnju dece privuklo je upravo gađanje mete lukom i strelom, a mnogi od njih prvi put su se okušali u ovoj sportskoj disciplini.

- Prvi put sam sada imala doticaj sa lukom i strelom, a osvojila sam prvo mesto u kategoriji devojčica. Dve godine sam član DVD-a Borovo, imala sam želju da probam nešto novo i zadovoljna sam – kaže učenica petog razreda Nađa Arsić, dok je njena prijateljica iz grupe Milica Bogdanović takođe bila učesnica pomenute škole.

- Ovo mi je treća godina da učestvujem u školi u prirodi i jako mi je lepo. Naučila sam da lovci pomažu životinjama, ali ponekad ih i love. Bilo mi je veoma zanimljivo i uzbudljivo takmičiti se danas – dodaje Milica.

- Danas mi je bilo prelepo, treći put sam na ovoj školi, ali smo se prvi put takmičili lukom i strelom. Zauzela sam drugo mesto i naučila sam da lovci nisu tu samo kako bi lovili, nego i  da pomažu životinjama da se prehrane – kaže nam učenica drugog razreda Maja Vukosavljević.

Staro – novo rukovodstvo LD-a Borovo

Za Lovačko društvo Borovo bila je ovo izborna godina pa je tako na izbornoj skupštini održanoj u aprilu predsednički mandat poveren dosadašnjem predsedniku Nebojši Krstonošiću, a takođe i većina rukovodstva ovog udruženja ostala je ista kao i prethodne četiri godine.

- Imamo nekakve nove ciljeve za period koji je ispred nas, ali isto tako planiramo održavati različite aktivnosti koje traju već godinama. Jedna od aktivnosti sa kojom ćemo sigurno da nastavimo jeste upravo ova škola u prirodi za decu – kaže Ajduković.

Lovačko društvo Borovo upravlja sa lovištem koje je veličine 3009 hektara i u njemu, između ostalih životinja, obitavaju fazan, zec, patka, prepelica, jarebica, pa sve do divljih svinja, srndaća i jelena u prolazu.