MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Srbi u Hrvatskoj proslavili Badnjak i Božić

Najradosniji hrišćanski praznik proslavlja se i ove godine u svim krajevima Hrvatske gde živi pravoslavni narod.

Srbi Hr 07.01.2020.
Badnjak Srbi u Hrvatskoj

Rano ujutro na Badnji dan ide se po drvo badnjak. Tako je bilo i ove godine u brojnim mestima, a jedno od njih bio je i Bolman u Baranji.

Badnjak Bolman

Foto: Fejsbuk, parohija Bolman

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio je episkop pakračko-slavonski Jovan uz sasluženje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Badnjak Zagreb

Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Mitropolit Porfirije i episkop Jovan prisustvovali su potom na božićnom prijemu koji je organizovalo Srpsko narodno vijeće. Na prijemu su se tradicionalno okupili predstavnici društveno-političkog života Srba u Hrvatskoj, kao i predstavnici Vlade i Sabora RH.

Badnjak SNV

Božićni prijem SNV-a

Nakon jutarnje liturgije pravoslavni vernici okupili su se na riječkom korzu gde je podeljeno hiljadu porcija posne hrane. "Badnjak na korzu" održan je po deseti put, a prisustovali su i verski i politički predstavnici srpske zajednice.

Badnjak Rijeka

Foto: Fejsbuk, Samostalna demokratska srpska stranka

Najveći broj vernika tradicionalno se okupio na večernjim Bogosluženjima u pravoslavnim hramovima širom Hrvatske uz tradicionalno paljenje badnjaka. Tako je bilo i u porti Crkve svetog Nikolaja u centru Vukovara.

Badnjak Vukovar

Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim načalstvovao je na Badnji dan večernjim bogosluženjem u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Badnjak Dalj

Foto: Eparhija osečkopoljska i baranjska

Hristovo rođenje proslavljeno je i ove godine u Kućancima, rodnom mestu patrijarha Pavla. Liturgiju je u novoobnovljenoj crkvi služio tamošnji paroh Dragan Gaćeša.

Badnjak Kućanci

Foto: Fejsbuk, Saborni hram svete Trojice u Pakracu

Crkva i porta hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Trpinji i ove su godine bili ispunjeni, a običaju unošenja slame posebno su se obradovali najmlađi stanovnici.

Badnjak Trpinja

Foto: Fejsbuk, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg Trpinja

Episkop pakračko-slavonski Jovan služio je večernju liturgiju u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Slatini pred velikim brojem okupljenih vernika.

Badnjak Slatina

Foto: Fejsbuk, Saborni hram svete Trojice u Pakracu

Vernici su se okupljali u svojim crkvama i na ranim prazničnim liturgijama. Jedna od njih održana je i u Velikom Pogancu u opštini Rasinja u Korpivničko-križevačkoj županiji.

Božić Veliki Poganac

Foto: Fejsbuk, Vijeće srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke žuapnije

Na prazničnoj liturgiji lomi se i božićna pogača, česnica. Ovako je to izgledalo u Borovu.

Božić Borovo

Foto: Fejsbuk, Crkva svetog Stefana Borovo

Episkop gornjokarlovački Gerasim služio je na praznik Božića liturgiju u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu uz sasluženje sveštenstva ove crkve.

Božić Karlovac

Foto: Eparhija gornjokarlovačka

Episkop dalmatinski Nikodim služio je u Šibeniku gde se i ovoga puta sabralo mnoštvo vernika, a mnogi od njih su nakon liturgije pristupili i Svetoj tajni pričešća.

Božić Šibenik

Foto: Eparhija dalmatinska