Mladi grade mostove prijateljstva

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Sloga“ iz Vukovara, 14. decembra u dvorani osnovne škole „Dragutin Tadijanović“, održan je „Festival mladih Vukovar 2019“.

Srđan Sekulić 17.12.2019.
„Festival mladih Vukovar 2019“ mostovi prijateljstva

Na pomenutom programu pored tri sekcije domaćeg kulturno-umetničkog društva učestvovali su i Akademsko kulturno-umetničko društvo „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ i vokalni solista Anja Teofilović.

- Ovaj naš Festival traje tokom čitave godine i ovo veče nazvano „Mostovi prijateljstva“ samo je finale onoga što smo radili cele ove godine. Festival mladih počeo je školom harmonike koju smo organizovali, jer je evidentno da na ovom našem području sva kulturno-umetnička društva imaju problema sa korepetitorima, a najčešći korepetitori su harmonikaši. Stoga smo pozvali eminentnog harmonikaša i predavača, nekadašnjeg šefa narodnog orkestra Radio televizije Vojvodine, Miću Jankovića koji je i sam počeo da svira harmoniku u kulturno-umetničkom društvu. Pored toga imali smo i Međunarodni festival dečijeg folklora gde smo imali goste iz Republike Srpske i Srbije – istakao je predsednik KUD-a „Sloga“ iz Vukovara Branislav Bijelić.

Tokom godine ovo društvo ima niz različitih aktivnosti kojima doprinose razvoju srpske kulture u Vukovaru i na njegovom širem području, a u okviru samog društva aktivno je nekoliko sekcija.

- Najdraža sekcija nam je svakako ona najmlađa folklorna, koja okuplja decu od sedam do dvanaest godina, a oni su večeras nastupili u novoj nošnji, odnosno novim jelecima koje je uradila naša etno sekcija što je finansirano od strane Vlade AP Vojvodine. Pored mladih tu je i starija folklorna grupa kao i veterani koji su se okupili da nauče folklor u zrelim godinama. Naravno, moram da napomenem i tamburaški orkestar kao i pomenutu etno sekciju – naglasio je Bijelić.

Pored toga što je izuzetno aktivno, ovo društvo ponosi se i svojim ranijim radom, a sledeće godine očekuje ih i proslava velikog jubileja.

- Sledeće godine očekuje nas značajan jubilej, sto godina od osnivanja našeg kulturno-umetničkog društva. Imaćemo niz aktivnosti, a želja nam je da okupimo i nekadašnje članove našeg društva i da dođu na koncert koji ćemo organizovati tim povodom. Takođe, želja nam je da okupimo i vrhunske izvođače iz Srbije, ko će to biti u ovom momentu ne mogu sa sigurnošću reći, ali svakako da želimo tim povodom da napravimo jedan vrhunski program– rekao je Bijelić.

Akademci u nošnјama

Svojim koreografijama velik utisak na publiku ostavili su i nastupi Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“ iz Novog Sada.

- Naše društvo osnovano je 1962. godine na Univerzitetu u Novom Sadu koji je ujedno i osnivač našeg društva. Bavimo se nizom aktivnosti i pored ansambla narodnih igara koji je nastupao večeras u Vukovaru tu je orkestar harmonika, mešoviti hor kao i dramski studio. Naš ansambl narodnih pesama i igara broji sa školom folklora negde oko hilјadu članova. Bavimo se igrama sa svih onih područja u bivšoj Jugoslaviji gde žive Srbi, ali i igrama nacionalnih manjina u samoj pokrajini Vojvodini. Ukupno brojimo preko četrdeset koreografija – istakao je umetnički rukovodilac ovog društva Lazar Brkić koji je ujedno i pohvalio domaćine na dobro organizovanom programu, ali i na odličnom nastupu.

- Ono što sam video večeras, a vezano je za naše domaćine, iskreno ne vidim neku veliku razliku u radu. Igre koje su izveli večeras svakako zaslužuju visoku ocenu u svim segmentima i muzički i pevački i igrački, a ono što mi je drago video sam da je to i kostimski odlično urađeno.

Festival mladih Vukovar 2019 finansiran je od strane Uprave za dijasporu i Srbima u regionu Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.