Muzika i poezija za srce i dušu

U čast 8. marta Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo poklonilo ženama veče poezije i muzike u izvođenju beogradskih umetnika Kristine i Vladana Savića.

Slavko Bubalo 08.03.2024.
poezija borovo

„Kao da sam te sanjao“ naziv je poetsko-muzičkog programa koji su 7. marta u Borovu izveli umetnici iz Beograda Kristina i Vladan Savić članovi Pozorišta na Terazijama. Program je to koji je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo priredilo u čast Međunarodnog dana žena. Bio je to zanimljiv spoj poezije i muzike koji su beogradski umetnici izveli na jedan zaista lep i publici prijemčljiv način.

- Izabrali smo poeziju koja je svima nekako prihvatljiva, nije neka eterična i nerazumljiva, a trudili smo se da je govorimo u formi monologa kako bi svima bilo zanimljivo. Izabrali smo i uglavnom neke od poznatih pesama i ove koje pevamo i ove koje govorimo i verujem da je publika bila zadovoljna. Ovde smo već nastupali sa nekim drugim predstavama i bilo je zaista divno – rekla je Kristina Savić.

Od poezije kazivani su stihovi Desanke Maksimović, Matije Bećkovića, Duška Trifunovića, Konstantina Simonova, Žaka Prevera, Duška Radovića i mnogih drugih poznatih pesnika. Bilo je za svakog ponešto, a oboje umetnika govorili su ih na visokom umetničkom nivou što je borovska publika umela da prepozna i nagradi aplauzima.

- Kada je reč o muzici trudili smo da da to budu stvari koje su kompozitori komponovali na stihove nekih velikih pesnika, onoliko koliko je to bilo moguće pronaći i spojiti. Tu su Arsen Dedić, Serž Lama, Kornelije Kovač koji je komponovao na stihove Duška Radovića „Milo moje“ jedna divna pesma, ima i malo izvorne, na primer „Kradem ti se“ Alekse Šantića i raznih drugih stvari koje umeju da ponesu publiku i ispune je emocijama – objašnjava umetnica.

Ovaj glumački par je program osmislio zajedničkim radom i izvodi ga već dosta dugo.

- Program je zasnovan na čistoj emociji, ne postoji neka radnja nego je emocija ta koja nas vodi od početka do kraja. Uglavnom, kada mrdnemo van našeg matičnog pozorišta, publika reaguje jako lepo zato što im taj program probudi neku nostalgiju – dodaje Vladan Savić, koji je ovdašnjoj publici poznat po ulozi u TV seriji „Igra sudbine“.

S obzirom da su odnedavno u program uključili i svog mlađeg sina Filipa ceo program izgleda kao dobra porodična zabava.

- Mi smo pre svega profesionalci i umemo da razdvojimo zabavu od posla, trudimo se da to uradimo kako treba jer, na kraju krajeva, od toga i živimo i, ako smo dobri, igraćemo opet. To što smo porodica je naravno lakše i lepše jer ne moramo da okupljamo na drugim mestima nego sve možemo da uradimo kod kuće, i da se dogovorimo i da probamo. I zanimljivo je to, jer mislim da nema mnogo slučajeva da postoji jedna porodična predstava, koja je porodična odskora jer je naš najmlađi član stasao, on je sad treća godina srednje muzičke škole i može da odsvira sav ovaj program – objašnjava Vladan Savić.

Pored toga što je muzikom propratio nastupe svojih roditelja, Filip je na kraju programa i sam otpevao jednu pesmu i pokazao da savršene glasovne mogućnosti nema samo njegova majka.

- Rad sa mojim roditeljima je jako zanimljiv i veoma mi koristi za sticanje scenskog iskustva. U prilici sam da zajedno s njima obiđem i vidim mesta poput Borova gde nikada ranije nisam bio. Po pitanju muzike roditelji nisu žestoki kritičari, ali po pitanju glume jesu. Član sam hora Madlenijanum i igram u jednoj predstavi i voleo bih da se bavim glumom tako da ću probati da upišem Fakultet dramskih umetnosti ove godine pa ćemo videti – rekao je Filip.

U skladu sa prilikom opštinsko Veće srpske nacionalne manjine je svim ženama po ulasku u salu Doma kulture podelilo po karanfil iskazujući i na taj način svoje poštovanje i pažnju prema pripadnicama ženskog pola.