Na sceni u Dardi nastupilo pet manjina

Darda je bila domaćin ovogodišnje 14. po redu Smotre folklora nacionalnih manjina koja je održana u petak 23. juna.

Slavko Bubalo 26.06.2023.

Ovogodišnja smotra folklora nacionalnih manjina održana u Dardi nije kao dosadašnjih godina održana na otvorenoj sceni jer su meteorolozi nagoveštavali kišu pa je smotra održana u darđanskom Domu kulture.

- Iako volimo otvorenu scenu ove godine zbog nagoveštaja nevremena kako bi program neometano bio održan odllučili smo se za Dom kulture, koji ja volim da nazivam kino salom zbog toga što su u njoj stolice namontirane kao u nekadašnjim kinima. Nastupilo je pet kulturno-umetničkih društava i to Rusini iz Petrovaca, Bošnjaci iz Gunje, Slovaci iz Iloka, Romi iz Darde i ispred Srba kao domaćina Folklorni ansambl „Čuvari tradicije“ iz Belog Manastira. Festival je počeo kao okupljanje manjinskih zajednica iz Darde, a vremenom se razvila ideja da to proširimo i da pozovemo i manjine iz drugih mesta da uveličaju našu manifestaciju koja se održava u okviru Dana opštine Darada - rekao je tom prlikom predsednik pododbora SKD Prosvjeta iz Darde Mirko Marković.

Bošnjačku manjinu na ovoj smotri predstavljao je BKUD „Ljiljan” iz Drenovaca koji je osnovan 2007. godine i koji trenutno ima pedesetak članova.

- Do danas smo gostovali u mnogo mesta po čitavoj Hrvatskoj te u pet stranih država. U Ohridu smo 2013. godine postali prvaci Balkana dok smo na svetskom prvenstvu u Turskoj bili 13. na svetu. U našem društvu članstvo je mešovito, imamo i Rusina i Hrvata i drugih, a negujemo kulturu i običaje naše matične države Bosne i Hercegovine. Zadovoljni smo podrškom koju imamo u našoj zemlji i veoma se radujemo ovom gostovanju u Dardi. Raspoloženje je uvek dobro i odavde uvek nosimo lepe uspomene - kaže Ibrahim Isilović iz Gunje i dodaje da društvo opstaje i pored toga što se broj stanovnika u Gunji i Rajevom selu konstantno smanjuje.

- U Gunji i u Rajevom selu bile su dve škole. Sada je samo jedna i u jednom razredu ima samo 12 učenika pa se i naše društvo jako osulo. Deca čim završe srednju školu odlaze i svaki dan nas je sve manje - ističe Isilović.

Slovake je na ovoj smotri predstavljalo Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Ljudevit Štur” iz Iloka.

- Večeras smo nastupili sa folklornim prikazom jedne zabave pod nazivom „Privinje” (Pored vina), a tačka se sastoji od pevanja i plesova jedne starije grupe plesača u našoj matici koja deluje već dugi niz godina. Trenutno nas ima oko 200 članova, ali je aktivnih osamdesetak. Imamo dve dečje grupe i grupu odraslih, mlade muzičare i ljude koji se bave pozorištem i pripremaju razne pozorišne predstave - navodi predsednica Matice slovačke i Kulturno-prosvetnog društva „Ljudevit Štur” iz Iloka Jarmila Mudroh.

Rome je predstavljao Romski resursni centar iz Darde, a Rusinsku kulturu predstavilo je Kulturno-umetničko društvo „Joakim Hardi” iz Petrovaca.

- Kulturno-prosvetna delatnost Petrovčana počinje daleke 1919. godine dramskim predstavama i horskim pesmama, a Kulturno-umetničko društvo osnovano je 1950. godine i pod istim imenom deluje do danas. Imamo osamdesetak članova okupljenih u dečju i stariju grupu, mušku pevačku grupu i orkestar. Imamo i dosta uspešnu dramsku sekciju. Jako smo srećni što smo došli ovde u Dardu, upoznajemo nove ljude i mislim da je to jako dobro, a večeras smo se predstavili sa pozdravnim plesom i rusinskim narodnim plesovima - kaže predsednik KUD-a „Joakim Hardi” iz Petrovaca Zvonko Kostelnik.

- Jako smo srećni kad god nastupamo u našoj Dardi, a večeras smo se predstavili sa romskim igrama iz Baranje. Ovde nastupamo redovno od prve smotre i drago mi je da je nakon dve godine pauze ona ponovo obnovljena - rekao je predsednik Romskog resursnog centra iz Darde Jovica Radosavljević.

Održavanje 14. Smotre folklora nacionalnih manjina u Dardi pozdravili su i načelnik opštine Anto Vukoje i zamenik osječko-baranjskog župana Radomir Čvarković.

- Bilo bi naravno lepše da su nam vremenske prilike dozvolile da ovu smotru održimo na našoj predivnoj Đoli na otvorenom, ali za one koji žele da uživaju u pesmi i igri svaki prostor je dovoljno dobar - poručio je Čvarković.