Na srpskom dvoru iz ženskog ugla

SKD „Prosvjeta“, pododbor Beli Manastir, organizovao je 21.maja u Srpskom kulturnom centru interaktivnu radionicu na temu „Na srpskom dvoru iz ženskog ugla“.

Zoran Popović 23.05.2022.
Na srpskom dvoru iz ženskog ugla Beli Manastir

Interaktivnu radionicu, u sklopu ciklusa edukativnih radionica, pokrenuo je pododbor SKD „Prosvjeta“, iz Borova, a radionicom se želi ukazati na značajne uloge srpskih vladarki iz doba Nemanjića. U prostoriji u kojoj je održana radionica bila je postavljena izložba vladara i vladarki iz loze Nemanjića na kojoj se, između ostalog mogao videti i “ženski rodoslov”, odnosno porodično stablo po ženskoj lozi Nemanjića.

Prisutne je u ime organizatora i domaćina pozdravio predsednik belomanastirskog pododbora Prosvjete Dejan Jeličić,  a potom je na početku radionice predsednica borovskog pododbora i autorka ideje Radmila Latas, upoznala okupljene sa životom srpskih vladarki, načinom na koji su dolazile na srpski dvor, njihovim potomstvom, i doprinosom u tadašnjim društvenim okolnostima. Ona je inspiraciju za održavanje ciklusa radionica na ovu temu pronašla u dostupnoj literaturi i romansiranim biografijama srpskih vladarki.

-Iako se o ženama na srpskom dvoru vrlo malo zna, one su na srpskom dvoru rađale prestolonaslednike, bile su deo političkih trgovina i donosile mir, gradile pravoslavne hramove i značajno uticale na tok srpske istorije o čemu svedoči podatak da je za vreme vladavine Nemanjića, od 1166. do 1371.godine, bilo 10 vladara i 16 vladarki -rekla je Latas.

Nakon zanimljivog i edukativnog predavanja učesnicima interaktivne radionice voditeljka dečje folklorne grupe KUD „Branislav Nušić “ Zorica Kovačević srpski je dvor iz tog doba dočarala plesom, preciznije stilizovanom koreografijom, koju su najhrabriji učesnici brzo savladali jer osnovni koraci dvorskog plesa nisu bili zahtevni.

Učesnicima radionice podeljen je i dvorski jelovnik te slasni medenjak, a da bi sve bilo u „stilu“ voditeljke radionice su čitavu priču upotpunile sa replikama srednjovekovnih kostima, stilizovanim kostimima i nakitom izrađenim prema portretima srednjovekovnih vladarki, zabeleženih na freskama manastira koje su podigli Nemanjići. Iako je interaktivna radionica „Na srpskom dvoru iz ženskog ugla“, kao i većina radionica u sklopu ciklusa edukativnih radionica, prvenstveno namenjena damama da li zbog interesa ili zadatka i na radionici u jedinom baranjskom gradu našao se i po neki muškarac.