Nagrađeni učesnici literarno-likovnog konkursa Srpskog doma u Vukovaru

Povodom obeležavanja praznika Vidovdana, Srpski dom u Vukovaru i ove godine je organizovao nagradni literarno-likovni konkurs, a završno veče i dodela nagrada održana je u četvrtak 29. juna.

Literarno-likovni konkurs srpski dom zvo

Ustanova u kulturi Srpski dom u Vukovaru realizovala je svoj drugi po redu nagradni literarno-likovni konkurs u sklopu projekta „Obeležavanje značajnih nacionalnih i verskih datuma iz srpske istorije – Vidovdan 2023. uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i iz sopstvenih sredstava, odnosno sredstava osnivača,  Zajedničkog veća opština Vukovar.

– Nadamo se da će ovo biti tradicionalna manifestacija koja će iz godine u godinu okupljati sve više dece, jer nam je to i cilj. Ove godine je povećan broj učesnika i što se tiče škola, ali i dece, što nam je veoma drago i želja nam je u budućnosti da brojka bude još veća. Dve su kategorije što se tiče literarnog stvaralaštva, prve tri nagrade za osnovne škole, odnosno za sedmi i osmi razred i prve tri nagrade za srednje škole. Što se likovnih radova tiče tu smo objedinili osnovnu i srednju školu, s obzirom na to da je to ipak malo specifična oblast gde i radovi osnovnoškolaca mogu nekada da budu bolji i kvalitetniji od učenika srednjih škola. Stručne komisije su ocenjivale radove i tu smo gledali da bude maksimalno objektivno i korektno tako da su profesori srednjih škola ocenjivali radove osnovnih, a profesori osnovnih škola radove iz srednjih – izjavio je direktor Srpskog doma u Vukovaru Nebojša Vidović.

Ove godine ukupno je prijavljen 61 rad, što je značajno veći broj od prošlogodišnjeg kada je ova ustanova u kulturi i započela sa pomenutim projektom. Na konkurs su se prijavili učenici iz šest osnovnih škola sa područja Vukovarsko-sremske županije i sve četiri srednje škole sa  područja grada Vukovara. Komisiju za likovne radove činile su profesorka likovne umetnosti Ljiljana Ajduković, profesorka likovne kulture Gorana Biljna i istoričarka umetnosti Rosanka Savić Mitrović. Članovi komisije za pregled i ocenjivanje literarnih radova učenika osnovnih škola bili su profesori srpskog jezika i književnosti Ljiljana Bajac Nikolić, Mirjana Radišić Balihodžić i Jelica Lipovac Dudaš, dok su radove učenika srednjih škola ocenjivale profesorke Branka Banjac, Maja Tanasić i Danijela Atlagić.

– Kao i na svakom konkursu koji se tiče nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nekoliko mojih učenika se prijavilo i uvek se rado odazovemo. Poznavajući dosta učenika i mojih kolega, rekla bih da naša deca pokazuju veliki interes za srpsku istoriju, tradiciju i kulturu našeg naroda. Naravno, neko je malo veći talenat, neko malo manji, ali ako se sa učenicima radi može se puno toga postići. Kolege ulažu puno truda, učestvuju kako na lokalnim, tako i na konkursima koji izlaze u Republici Srbiji – kaže profesorka srpskog jezika Danijela Atlagić.

Njena učenica Aleksandra Njegić osvojila je drugo mesto u kategoriji osnovnih škola gde je napisala poetski rad na temu „Vidovdan“.

– Nije mi bilo teško napisati svoj rad i nije mi to oduzelo puno vremena. Uživam inače u pisanju pesama i planiram u budućnosti svoje slobodno vreme ispuniti na taj način – kaže nam Aleksandra.

Literarno-likovni konkurs srpski dom zvo

Na svečanoj akademiji, uz prisustvo gostiju iz društveno-političkog života kao i samih učenika, nastavnika i direktora škola, održano je predavanje na temu Vidovdana profesora istorije i predsednika Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljka Maksića.

– Držao sam predavanje o Kosovskom boju kojeg mi često gledamo sa naše strane, odnosno čak su i tu podeljena mišljenja. Međutim, ovo predavanje sam zamislio da sagledamo tu temu malo sa istoka malo sa zapada, kako nas vide drugi i kako mi vidimo druge i na kraju krajeva da pokušamo da pronađemo istinu među svim tim izvorima koji su nam ostavljeni u nasleđe – zaključuje Maksić.

U konkurenciji likovnih radova prvo mesto zauzela je Vanja Nikić iz Osnovne škole „Siniša Glavašević“, drugo Tijana Živković iz Gimnazije Vukovar, dok je treći bio Andrej Živković iz Tehničke škole „Nikola Tesla“.

Među najboljim radovima iz osnovnih škola, prvo mesto zauzeo je rad učenice Milice Čelar iz Osnovne škole „Borovo“, druga je bila Aleksandra Njegić iz Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ dok je trećeplasiran bio Đorđe Vukajlović iz Osnovne škole „Siniša Glavašević“.

Kod srednjoškolaca najbolja je bila Minja Zeljić iz vukovarske Gimnazije, drugo mesto osvojio je Milan Petrović iz Tehničke škole „Nikola Tesla“, a treće Dunja Stoparić, takođe učenica gimnazije.