Najmlađi folkloraši okupljeni u Baranji

Festival dečjeg folklora u organizaciji Zajedničkog veća opština Vukovar održan je u subotu 21. oktobra u Belom Manastiru.

Maja Milanović 23.10.2023.
Festival dečijeg folklora ZVO Beli Manastir

U nastavno-sportskoj sali u Belom Manastiru u subotu 21. oktobra okupili su se najmlađi čuvari tradicije i kulture srpskog naroda sa područja delovanja Zajedničkog veća opština i po 19. put na Festivalu dečjeg folklora prikazali ono što su vredno radili i učili tokom čitave godine.

- Pre svega, ova manifestacija ima za cilj da predstavi kulturno-umetnička društva sa područja delovanja Zajedničkog veća opština Vukovar. Ovde se okupilo čak 14 kulturno-umetničkih društava što je respektabilan broj i možemo se time samo dičiti. Najbitnije je da su se deca okupila, da će na sceni biti njih preko 200 dece i da će radosno zaigrati i pokazati ono što su učili tokom cele godine – rekao nam je ispred organizatora predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Program su otvorili najmlađi članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor”, a učesnici programa bili su najmlađi folkloraši iz Vukovara, Borova, Bršadina, Vere, Silaša, Jagodnjaka i drugih mesta sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko baranjske županije, a prvi put publici su se predstavili i domaćini, najmlađi članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva „Jovan Lazić” iz Belog Manastira.

- Mi smo dečju grupu oformili pre nepunih mesec dana, u šali ih zovem folklorno zabavište, jer su to deca uzrasta od tri do 11 godina. Za sada ih ima 18, ali na našu radost, na svakoj probi se pojavi bar dvoje novih, tako da sam zadovoljna kako smo uspeli da vratimo dečju grupu. Ranije smo u našem sastavu imali dečju grupu, predizvođački i izvođački sastav, čak i veteranski, ali odlivom stanovništva sa našeg područja smanjio se i broj igrača u svim društvima – kaže predsednica SKUD-a „Jovan Lazić” iz Belog Manastira Svetlana Pešić.

Festival nije bio takmičarskog karaktera, ali su po prvi put prisutni bili stručnjaci iz oblasti dečjeg folklora čiji je zadatak bio da procene kvalitet folklornih grupa sa ovoga područja, ali isto tako i da ukažu na mogući napredak.

- Moj kolega, inače solista Nacionalnog ansambla Kolo Milan Radovanović i ja, došli smo na poziv organizatora da procenimo kakvo je stanje u društvima koja su se okupila. Nastupamo savetodavno, gledamo gde bi se moglo pomoći ili šta korigovati i u kojem pravcu dalje ići. Dakle, ne kritika, jer najlakše je kritikovati, nego treba pomoći. U tom smislu i pravi pedagog nastupa kao zaštita i kapacitet koji je tu da vidi i sagleda problem, a ne da nastupa arogantno, kritički i da pametuje, već je tu da ponudi rešenje, tako da smo i mi ovde da pomognemo ukoliko možemo – pojašnjava nam etnomuzikolog i etnokoreolog Gordana Roganović.

Više od dva sata baranjska publika imala je priliku da uživa u simpatičnim pokretima naših najmlađih folkloraša, a sve to uz pokroviteljstvo Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.