Narodnim igrama čuvaju tradiciju i u Markušici

U organizaciji Kuluturno-umetničkog društva „Srem“ u Markušici je održana tradicionalna manifestacija "Čuvari tradicije - Đeram".

Markusica Đeram

Manifestacija „Čuvari tradicije – Đeram“ održana je u nedelju 21. aprila u Markušici. Započela je kratkim defileom učesnika centrom sela a zatim nastavljena programom na bini Doma kulture. Odnedavno je promenila ime. Prema objašnjenju organizatora njen raniji naziv „Deca čuvari tradicije“ više nije odgovarao situaciji na terenu jer je dece u svim sredinama iz godine u godinu sve manje.

– Na ovu manifestaciju koja okuplja 17 KUD-ova pozvani smo od strane gospođe Marije Krunić iz Žarkovca. Naše društvo je jedino iz Hrvatske i čast mi je što sam pozvan da budem član Upravnog odbora manifestacije. Pored nas ima još pet KUD-ova iz Republike Srpske. Manifestacija je zamišljena tako da tri društva gostuju kod jednog domaćina, a onda se domaćinstva izmenjuju tako da će sva društva imati priliku da posete sva mesta iz kojih potiču društva koja ova manifestacija okuplja. Održava se za sada na području Srbije, Republike Srpske i kod nas u Hrvatskoj – objašnjava predsednik KUD-a Srem iz Markušice Aleksandar Vukov.

Gosti Markušičana ovaj put bili su KUD-ovi „Ivo Lola Ribar“ iz Krčedina, „Čigra“ iz Ljukova i „Stevan Petrović Brile“ iz Stejanovaca, svi iz Srbije.

– Naše društvo postoji od 1978. godine, imamo između 40 i 50 članova, a ovde u Markušici smo prvi put iako smo u Hrvatsku već dolazili u dva navrata. Lepo smo dočekani i nadam se da će naše druženje trajati još dugi niz godina. Ovde smo sa dve grupe, srednjom i velikom, a predstavićemo se igrama iz Srema i šopskim igrama – kaže potpredsednica KUD-a „Stevan Petrović Brile“ iz Stejanovaca Sanja Mijatović.

Domaćini manifestacije bili su markušički pododbor SKD „Prosvjeta “ i KUD „Srem“, a manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Opštine Markušica.