Negoslavci podstiču ostanak mladih u svojoj opštini

Opština Negoslavci već drugu godinu za redom sufinansira kupovinu porodičnih kuća za mlade samce i porodice, a ugovori o dodeli novčanih sredstava su potpisani 29. decembra.

Maja Milanović 30.12.2021.
Opština Negoslavci

Nakon što je prošle godine kroz program demografskih mera na području Opštine Negoslavci pet porodica kupilo kuću i osamostalilo se, ove godine su sredstva za tu namenu povećana te je priliku za osamostaljenjem uz podršku opštine dobilo osam porodica. Javni poziv za sufinansiranje kupovine porodičnih kuća na području Negoslavaca objavljen je 30. novembra i na njega je uspešno konkurisalo osam porodica kojima je lokalna samouprava dodelila 25.000 kuna za kupovinu nekretnine. Opština je za tu namenu obezbedila iznos od 200 hiljada kuna, te su ugovori sa mladima potpisani 29. decembra.

- Naša komisija je detaljno pregledala dokumentaciju, napravljena je rang lista, bodovanje i osam porodica je obezbedilo po 25.000 kuna koliko je i bilo predviđeno za jednu porodicu. Radi se o sufinansiranju kupovine kuća za mlade porodice do 40 godina starosti. Ove demografske mere pokrenuli smo prošle godine s ciljem da prvo sprečimo raseljavanje sa područja Negoslavaca, kao i da omogućimo novo naseljavanje. Zadovoljni smo da vidimo da naše mere daju očekivane rezultate i prošle godine smo potpisali ugovore za pet kuća, ove godine još dodatno za osam. Znamo da je I pored ovog broja kuća još nekoliko na području Negoslavaca kupljeno što je dobro i mi smo na kraju krajeva tome i težili. Mi u fokus stavljamo pre svega zadržavanje ljudi na području Negoslavaca i za sada ide sve u pravcu u kom smo hteli. Zbog toga smo izuzetno ponosni  – rekao je načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

U vreme kada sve više mladih odlazi u inostranstvo i napušta svoje rodno mesto, Opština Negoslavci želi zadržati mlade i olakšati im život na području opštine.

- Uslove javnog poziva nije bilo teško ispuniti, a podrška opštine nam mnogo znači, posebno jer smo se suprug i ja venčali u septembru, a doselili smo se u julu tako da je ovo za nas veliki korak. Suprug je u sportu, ja sam u kulturi i prosveti tako da stvarno imamo želju ovde ostati i živeti - priča Milica Šarčević Tunjić koja dobijena sredstva planira uložiti za umanjenje kredita ili za kupovinu stolarije.

Opština Negoslavci

Budućnost u Negoslavcima planira i Marija Živković koja je svoje selo zamenila životom u Vukovaru poslednjih nekoliko godina.

- Godinama živim u Vukovaru i pružila se mogućnost da se vratim tamo gde je lepše, a to su za mene Negoslavci. Dobijeni novac planiram da uložim u grejanje i zahvaljujem se opštini Negoslavci i našem načelniku Dušanu Jeckovu na ovoj mogućnosti. Puno mi to znači jer se vraćam svojim korenima. Nisam još preselila, trenutno je kuća u fazi obnavljanja i kroz nekih godinu dana planiram da uselim – rekla nam je Marija.

Opštinska uprava pokrenula je čitav niz socijalnih, demografskih, ali i ekonomskih mera za kvalitetniji i sigurniji život svojih meštana. Trenutno je do kraja godine otvoren konkurs za pomoć preduzetnicima, gde takođe postoji veliki interes. Načelnik Jeckov ističe kako će i u sledećoj godini opština dati sve od sebe da zadrži postojeće mere, ali i da uvede nove kako bi život Negoslavčana bio što bolji i kvalitetniji.

- Doneli smo i odluku da porodice koje imaju troje i više dece oslobodimo plaćanja komunalne nadoknade, od 2022. godine ćemo imati još jednu novu demografsku meru gde će opština izdvajati 5000 kuna za svako novorođeno dete na našem području. Posebno smo usmereni ka deci i mladim ljudima jer su oni naša budućnost - zadovoljno kaže načelnik Jeckov.

Godinu koja je iza nas Opština Negoslavci je radila u specifičnim uslovima kao i sve opštine u našem okruženju zbog trenutne pandemije koronavirusa. Bez obzira na sve mere oni su uspeli uspešno provesti planirane aktivnosti na obostrano zadovoljstvo lokalne samouprave i svojih meštana.