Nema boljeg zvuka od onog sa gramofona

U protekloj godini vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta“ održao je desetak programa pod nazivom „Skup audiofila u večeri vinila” na kojima su predstavili diskografiju najboljih domaćih i stranih rok grupa.

„Skup audiofila u večeri vinila” slavko bubalo milenko živković skd prosvjeta vukovar

Ova godina približila se samom kraju i svi su već polako sveli račune minulog rada i prave planove za novu nastupajuću 2022. godinu. Stara 2021. bila je puna izazova, najviše onih zdravstvene prirode zbog kojih su i aktivnosti u kulturi bile svedene na minimum. Silom prilika programi su morali ili da se odgađaju za neka bolja vremena ili da budu održana, ali sa znatno smanjenim brojem učesnika i posetilaca.

Prosvjetin pododbor iz Vukovara je u martu ove godine pokrenuo jedan posve nov program pod nazivom „Skup audiofila u večeri vinila” na kom publika uživa u slušanju rok muzike sa gramofonskih ploča. Ideja je to predsednika vukovarskog pododbora Milenka Živkovića koji i sam strastveni ljubitelj rok muzike i zvučnih zapisa sa gramofonskih ploča.

– Ovaj program nije bio nešto što smo planirali nego je došao spontano. Nas nekoliko entuzijasta je na ideju došlo zajedničkim snagama. Najpre smo morali da vidimo kakvom zalihom gramofonskih ploča raspolažemo jer bez toga nema smisla počinjati. Sabralo se nas nekoliko i ispostavilo se da naš kolega Borislav Čolović ima vrlo ozbiljnu kolekciju, nešto imam i sam, a nešto donesu i ljudi koji povremeno učestvuju u predstavljanju diskografije pojedinih grupa. Počeli smo sa predstavljanjem diskografskih ostvarenja kragujevačke grupe „Smak” i to je bio uspešan start – kaže Milenko Živković.

Planiraju da obogate program

Taj prvi program poslužio je organizatorima kao putokaz da vide u kom pravcu treba dalje ići i kako ceo njegov sadržaj učiniti zanimljivijim. Usput su nabavljali opremu za video prezentaciju, a raspolažu i dobrim gramofonima i ozvučenjem.

– Nastavili smo sa američkom grupom „ZZ Top”, zatim smo slušali „Yu grupu”, a onda smo, povodom četrdesetgodišnjice od snimanja „Paket aranžmana”, predstavili grupe koje su u tom projektu učestvovale – „Idole” „Šarla akrobatu”, „Električni orgazam” i dr. Posle toga smo imali „Azru”, Džimija Hendriksa, „Leb i sol” i zadnji u ovoj godini bio je Erik Klepton i njegovi rani radovi – priča Živković koji napominje da je odziv publike i pored velikog truda prilično slab.

„Skup audiofila u večeri vinila” smak skd prosvjeta vukovar

Tom slabom odzivu sigurno su kumovale i protivpandemijske mere, ali se organizatori i dalje ne predaju i program će sigurno biti nastavljen i sledeće godine.

– Imamo dva dosta stara gramofona. Jedan je Filipsov, a drugi je Kerting, ali oni su u dobroj kondiciji. Koristimo pojačalo Denon i Univerzum 5000 zvučnike dva puta po 150 vati. Zvuk sa gramofonskih ploča po meni je najkvalitetniji mogući zvuk jer je i najprijatniji za uho, a kada se još sluša u većem prostoru zaista imate utisak da se nalazite na nekom dobrom rok koncertu. Ploče sakupljamo međusobno, ali ono što nam ponekad nedostaje uspevamo da nabavimo u prodavnicama u Zagrebu. Hteo bih još jednom da se zahvalim Borislavu Čoloviću na doprinosu koji daje svojom kolekcijom ploča i učešćem u programu kao i Petru Ćurčiću koji održava naše gramofone i ostale uređaje – zaključio je Živković.

Svakom učesniku koji kao gost urednik predstavlja muzički opus neke od grupa organizatori poklanjaju jedan LP što je zaista lepa praksa. Kako bi privukli publiku organizatori razmišljaju da ovaj program obogate novim sadržajima odnosno popratnim programima poput izložbi vrhunskih omota gramofonskih ploča ili živim nastupima u izvođenju kompozicija grupa koje predstavljaju na ovom programu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.