Nevreme u nekoliko minuta uništilo sve pred sobom

Jako nevreme koje je 19. jula poharalo čitavu kontinentalnu Hrvatsku, ostavilo je velike posledice i u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Maja Milanović 20.07.2023.
Nevreme Svinjarevci

Olujno nevreme koje je juče popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnelo je četiri života i učinilo ogromne materijalne štete. U Vukovarsko-sremskoj županiji posledice nevremena najviše se vide severozapadno od Vukovara u selima Negoslavci, Svinjarevci, Orolik, Slakovci i Sremske Laze. U Negoslavcima је štetоm najviše pogođeno groblje na kom je vetar čupao drveće iz korena, oštećen je bedem, dok je na fudbalskom igralištu krov od sportskih objekata potpuno uništen.

- Navukli su se oblaci, prvo je krenuo snažan vetar i poprilično štete je napravljeno u Negoslavcima. Najveća šteta je upravo na ovom objektu na fudbalskom igralištu gde je odleteo kompletan krov, pored imamo zadrugu gde su takođe stradali krovovi i u selu ima puno drveća koje je porušeno, na sreću na kućama su štete manje. Opštinski objekti, tačnije ovaj objekat na fudbalskom terenu je osiguran tako da će šteta biti nadoknađena – rekao nam je predsednik opštinskog veća Opštine Negoslavci Miodrag Mišanović.

Groblje u Negoslavcima

Najviše stradali Svinjarevci i Sremske Laze

U Svinjarevcima su uništeni krovovi i fasade kuća, automobili te poljoprivredni usevi, a prave razmere štete biće poznate kada bude učinjena konačna procena. Dok su meštani ovog sela u neverici gledali kako u nekoliko minuta nestaje sve ono što su godinama gradili i sticali, većina starijih meštana ne pamti ovakvu oluju.

Nevreme Svinjarevci

Svinjarevci

- Zagrmilo je, pojavili su se oblaci i u nekoliko minuta stvorila se oluja. Požurio sam u kuću da zatvorim prozore i kada je krenuo vetar nisam više ni mogao da izađem napolje jer se oras prepolovio i jedna strana nam je pala na ulaz kuće. U trenutku sam mislio da nam je uništena čitava kuća. Oštećen nam je ulaz u kuću i crep na krovu sa te strane kuće. Taman kada smo supruga i ja pomislili da se nevreme smirilo, naišao je još jedan talas koji je takođe nosio sve pred sobom. Davno pre je isto bilo nevreme, znali su kukuruzi da budu uništeni i polja, ali da vetar čupa drveće doslovno iz korena to ne pamtim – kaže Savo Gulić iz Svinjarevaca, sela u kojem gotovo svaka kuća ima određenu štetu posle ovog nevremena.

Nevreme Sremske Laze

Sremske Laze

U Svinjarevcima smo zatekli ljude koji saniraju počinjenu štetu, uklanjaju drveće, popravljaju krovove i čiste ulice od uništenog granja. Prema rečima meštana, u trenucima oluje pukla je i vodovodna cev koja je poplavila jedan deo sela, a šteta je sanirana jutros. Na putu od Svinjarevaca prema Sremskim Lazama takođe zatičemo slične kataklizmične scene. Uništena polja kukuruza i suncokreta i ljudi koji popravljaju krovove na kućama, dok je duž glavnog puta u Slakovcima i Sremskim Lazama većina drveća uništena, a radnici lokalnog komunalnog preduzeća to pokušavaju da saniraju. Celo selo je i dalje bez struje, ali se meštani nadaju da će uskoro i taj kvar biti otklonjen.

Nevreme Orolik

Orolik

Na sreću, u ovim mestima povređenih stanovnika nije bilo, ali posledice koje su prouzrokovane ovim olujnim nevremenom su ostavile za sobom ogromnu materijalnu štetu. Strah, briga i stres su zadesili većinu stanovništva Hrvatske, dok će tačna materijalna šteta tek biti procenjena.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.