Nova znanja za folkloraše

Od 31. maja do 2. juna na Zlatiboru je održan seminar folklora za članove kulturno-umetničkih društava sa istoka Republike Hrvatske.

Maja Milanović 03.06.2024.

Proteklog vikenda članovi kulturno-umetničkih društava sa područja delovanja Zajedničkog veća opština Vukovar imali su priliku boraviti na Zlatiboru gde je održan seminar folklora. Tema seminara bila je Srpsko seosko pevanje u centralnoj Šumadiji: žanrovi, slojevi i stilovi, a organizator je bio Odbor za kulturu i sport ZVO-a.

- Ideja za letnji seminar folklora je došla kada smo gledali rezultate i posetu zimske škole folklora. Imali smo želju igrače i one koji su aktivni u svojim KUD-ovima da ih dodatno edukujemo, ali i nagradimo putovanjem na kojem će obići znamenitosti u našoj matičnoj zemlji, upoznati se sa njenim bogatstvom i kulturom, ali i tradicijom. Mislim da je interesantno obići spomenike kulture, različita mesta, ali tu je svakako i profesionalni deo koji su odradili stručnjaci, ljudi koji se bave različitim oblastima koje se tiču kulturno-umetničkih društava, bilo da je reč o muzici, igri, ponašanju, oblačenju ili slično. Izuzetno je važno da što više ulažemo u naše koreografe, ali i u mlade koji su aktivni u folkloru i koji će u budućnosti preuzeti nekakvu drugu ulogu u KUD-u – rekao je ispred organizatora predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Naglasak na ovogodišnjem seminaru bio je na seoskom pevanju, a predavač je bila doktor etnomuzikologije, naučni savetnik u muzikološkom institutu Srpske akademije nauke i umetnosti Jelena Jovanović.

- Tema našeg seminara je bila vokalna tradicija Šumadije, odnosno, narodno pevanje u Šumadiji što inače jeste tema mojih dugogodišnjih istraživanja. Obradili smo izbor iz snimljene, publikovane i nepublikovane arhivske građe skupljene na terenu Šumadije. Naučili smo nekoliko karakterističnih pesama i uz pažnju i ljubav polaznika odradili smo veoma lep posao. Ostvarila sam veoma lep kontakt sa polaznicima seminara, to su mladi ljudi, radoznali, lepo pevaju, uradili smo i prvi i drugi glas nekoliko pesama stare tradicije, nove tradicije, nekoliko jednoglasnih primera i vrlo smo se lepo proveli – kaže Jovanović koja smatra da je veoma važno da mladi neguju tradiciju i običaje svoga naroda kako bi ih sačuvali od zaborava.

- To je izuzetno važno za svaki narod, posebno za manjinske grupe. Kao i sama potomak sam  srpske manjine u jednoj od susednih država, tako da razumem i znam koliko je to značajno i koliko nekada pripadnici manjine mnogo više poštuju i cene ono što imaju i ono što je njihovo nasleđe nego većinski narod u svojoj matičnoj zemlji, jer oni osećaju koliko je bitno da zapamte ko su i koji je njihov identitet – potvrđuje predavač ovoga seminara.

Polaznici seminara bili su predstavnici kulturno-umetničkih društava iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, ali i članovi novoosnovane pevačke grupe Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta pododbor Vukovar.

- Ovo je prvi put da sam učestvovala u seminaru ovakvog tipa. Utisci su pozitivni, ova tri dana smo proveli učeći nešto korisno. Prvi put sam imala priliku da naučim nešto ne samo o srpskoj muzici uopšteno, nego i muzici baš iz oblasti Šumadije. Predavačica je bila profesionalna i kući odlazim sa mnogim iskustvima, pozitivnim utiscima i novim znanjem. S obzirom da sam član pevačke grupe Ansambla, smatram da će nam ova nova znanja koristiti prilikom nadolazećih nastupa, jer nastojimo da u naš repertoar uključimo pesme baš ovoga tipa – ispričala nam je svoje utiske sa putovanja članica pevačke grupe ANI Vukovar Jovana Serdar.

Bila je ovo prilika da polaznici seminara, osim novih znanja i iskustava koja su stekli i koja će primenjivati u budućnosti u svojim matičnim kulturno-umetničkim društvima, posete i Drvengrad, Stopića pećinu i selo Sirogojno. Seminar je finansiran sredstvima Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.