Obeležena 75. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje

U organizaciji belomanastirskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista juče je svečano obeležena 75. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje.

Foto: SDSS

Nakon velike vojne operacije poznate kao Batinska bitka koju su rame uz rame izvele snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u novembru 1944.godine oslobođena je Baranja. Juče je polaganjem venaca i cveća na spomenike, spomen biste revolucionara i organizovanjem svečane akademije evocirana uspomena na slavne dane herojske borbe koja je Baranji donela slobodu i dostojanstven život.

Na svečanoj akademiji, koja je održana u belomanastirskom kinu, prisutne je u ime organizatora pozdravio predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira Nikola Opačić. Na svečanoj akademiji govorili su gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, ambasador Ruske federacije u Republici Hrvatskoj dr Anvar Azimov, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin i potpredsednik Saveza udruženja boraca NOR-a Republike Srbije i predsednik SUBNORA-a AP Vojvodine Svetomir Atanacković.

Uz spomenute, svečanoj sednici prisustvovao je i izaslanik Grada Zagreba Ratko Maričić, te brojni načelnici opština, opštinskih odbora SUBNOR-a Republike Srbije, distrikta Brčko iz BiH i drugi. Među gostima iz Rusije svečanoj akademiji prisustvovali su unuka i praunuka Borisova Nikolajeva Fedorova, koji je poginuo u Batinskoj bitki, Leteneva Evgenija Aleksandrova i Maslova Kira Dimitrijeva kojima su organizatori uručili zahvalnice povodom 75. godišnjice Batinske bitke.

Delegacija Ruske federacije sa sobom je ponela komad zemlje sa Memorijalnog kompleksa Batinske bitke i ispred spomenika palim borcima Crvene armije u Belom Manastiru koja će večno biti pohranjena u glavnom hramu vojske Ruske federacije u Moskvi koji će povodom Dana pobede zvanično biti otvoren 9.maja 2020.godine. Uz baranjsku zemlju natopljenu ruskom krvlju komadi zemlje biće uzeti i iz svih delova Evrope na kojima su ratovali vojnici Crvene armije.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Umetničke škole Beli Manastir, recitatori i solisti koji su recitiovali i pevali pesme na ruskom i hrvatskom jeziku. Nakon završetka svečane akademije organizatori su upriličili zajedničko druženje uz ručak.