Od austrougarskog vojnika do solunskog dobrovoljca

U Kneževim Vinogradima održana promocija nedavno objavljene knjige dnevničkih zapisa jednog Baranjca o Prvom svetskom ratu.

Zoran Popović 25.06.2021.
promocija knjige skd prosvjeta kneževi vinogradi Ratni dnevnik Ljubomira Šašlića

U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ (SKD), pododbor Kneževi Vinogradi, u prostoru svečane sale „Iris“ u sklopu Sportsko rekreativnog centra održana je iznimno zanimljiva i odlično posećena promocija knjige „Ratni dnevnik Ljubomira Šašlića - od austrougarskog vojnika do solunskog dobrovoljca“ koautora Petra Šmrčkovića i profesora Petra Matića.

Govoreći o knjizi koautor Matić fokusirao se na kontekst zbivanja pred prvi svetski rat i situaciju u kojoj su se našli Srbi i Šokci na prostoru Baranje kao dela tadašnje Austrougarske monarhije te značaj zapisa i istorijskih činjenica zabeleženih od direktnog učesnika velikog rata.

- Prvi deo knjige odnosi se na ratni dnevnik što i jeste okosnica priče, a drugi deo je priča odabranih momenata iz tog rata koji je pogotovo za srpski narod bio težak i u svakom smislu poguban - rekao je Matić.

Šmrčković se pak prisetio Ljubomirovih priča i pronalaska njegovog dnevnika prilikom sakupljanja slika i dokumenata.

Tekst knjiga „Ratni dnevnik Ljubomira Šašlića - od austrougarskog vojnika do solunskog dobrovoljca “ pisan na lepoj i čitkoj ćirilici doslovno je prepisan i podeljen na logične celine.

- Od kada smo osnovali SKD „Prosvjeta“ mi se intezivno bavimo sakupljanjem, arhiviranjem i obrađivanjem našeg kulturnog blaga, etnografija, zapisa i slika. Sakupili smo puno materijala, a među tim materijalom  našao se i ovaj dnevnik što nam je iznimno drago - rekao je Šmrčković.

Ratni put Ljubomira Šašlića vodio je iz Baranje u Galiciju (region između Poljske i Ukrajine) gde je zarobljen od ruske vojske pa potom kao dobrovoljac prebačen na Solunski front. Put ga je potom vodio od Severnog mora, Engleske, Francuske do Bizerte (Afrika) da bi stigao do Soluna pa potom peške, učestvujući u bitkama, do Beograda. Kroz detaljne opise događaja i ljudi, poznatih i nepoznatih, Ljubomir detaljno opisuje susrete i preživljavanje teških ratnih godina.

Značaj knjige „Ratni dnevnik Ljubomira Šašlića - od austrougarskog vojnika do solunskog dobrovoljca“ leži u činjenici da je napisana i izdana kao doprinos rasvetljavanju istorije naroda Baranje iz vremena Prvog svetskog rata. Uz detaljene opise Ljubomira Šašlića u knjizi se nalaze i zapisi još nekih istorijskih činjenica i sećanja sakupljena od lokalnog stanovništva kao i popisi baranjskih učesnika iz raspoložive istorijske građe. Izdavanje knjige, koju se autori prisutnima besplatno delili nakon promocije, finansiralo je SKD „Prosvjeta“, pododbor Kneževi Vinogradi, uz podršku Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.