Opština Tovarnik obećala pomoć za obnovu objekata značajnih za Srbe

Predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko - sremske županije posetili opštinu Tovarnik i razgovarali o potrebama srpske zajednice na ovom području.

Tovarnik
Srđan Jeremić, Jovanka Sedlić, Ljubica Hinić, Anđelko Dobročinac i Svetislav Mikerević

Kako bi se upoznali sa stanjem, položajem i potrebama pripadnika srpske zajednice koja živi u opštini Tovarnik predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko – sremske županije posetili su ovu sremsku opštinu na samom istoku Republike Hrvatske. Delegacija srpske zajednice, predvođena zamenikom župana Srđanom Jeremić, razgovarala je sa načelnikom opštine Tovarnik Anđelkom Dobročincem kojem je ovo prvi načelnički mandat.

Na području ove opštine živi malobrojna srpska zajednica čije interese zastupaju većnica SDSS-a u opštinskom veću Jovanka Sedlić te predsednica Veća srpske nacionalne manjine opštine Tovarnik Ljubica Hinić koje su takođe prisustvovale današnjem sastanku. Prema njihovim rečima cilj je u prostore toaleta kod novoizgrađene kapele na pravoslavnom groblju dovesti vodu i struju na primeren način jer je trenutno za tu namenu predviđen agregat koji je postavljen u ranijem periodu. Takođe, potrebno je asfaltirati sam prostor uz groblje i napraviti parkiralište za automobile. Predstavnice srpske zajednice iz Tovarnika naglasile su nužnost završetka sanacije pravoslavne crkve i novoizgrađenog crkvenog doma u samom mestu koji se u trenutnom stanju ne može staviti u funkciju.

Načelnik Dobročinac je izrazio potpuno razumevanje i podršku za sve navedeno i obećao podršku u realizaciji navedenih radova. Naglasio je i da će opština obezbediti sredstva za rad manjinskog veća.

– Imamo određena sredstva za sanaciju verskih objekata koja nisu velika u ovom trenutku međutim danas smo kroz razgovor istakli da ćemo u budućnosti napraviti ozbiljnije planove kako bi sve ove objekte obnovili. Namera opštine je da imamo vizuru našeg centra onako kako zaslužuje. Želimo da to budu reprezentativni objekti, a ne nedovršene ruševine – rekao je nakon sastanka načelnik.

Zamenik župana Srđan Jeremić izrazio je zadovoljstvo razgovorom i postignutim stepenom razumevanja načelnika opštine za potrebe srpske manjinske zajednice. Ponudio je pomoć i angažman županije u realizaciji nekih od navedenih aktivnosti. Predsednik i sekretar Veća srpske nacionalne manjine VSŽ Svetislav Mikerević i Dušan Latas ukazali su na ulogu županijskog veća kao koordinatora rada opštinskih i gradskih veća srpske nacionalne manjine na području VSŽ te upoznali načelnika sa mogućnostima korištenja sredstava za kapitalne donacije koje su na raspolaganju srpskim ZVO-u i SNV-u.

Jeremić je ukazao na mogućnosti povezivanja ove pogranične opštine sa opštinama iz Republike Srbije sa ciljem korištenja sredstava namenjenih projektima prekogranične saradnje. U tom kontekstu, dogovoreno je da će zamenik župana Srđan Jeremić i načelnik opštine Tovarnik Anđelko Dobročinac posetiti susednu opštinu Šid kako bi se razgovaralo o potencijalima međusobne saradnje i povezivanja.