Osječka Prosvjeta osnovala tamburašku sekciju

U želji da obogati svoj rad i kulturnu ponudu, osječki pododbor SKD „Prosvjeta” je u proteklom vremenu vredno radio na animaciji svoga članstva u cilju osnivanja tamburaške sekcije.

Slavko Bubalo 15.12.2022.
tamburaška sekcija Osijek

U prostorijama osječkog pododbora Prosvjete okupilo se 10. decembra petnaestak zainteresovanih, uglavnom dece, ljubitelja muzike i tamburice kao instrumenta. Pomoć u radu Osječani su dobili, od koga drugog, nego od članova Tamburaške sekcije KUD-a „Branislav Nušić iz Borova i Tamburaškog sastava „Dunavske zore jer Borovo je mesto u kome je ovaj instrument stekao već zavidnu afirmaciju i, takoreći, ima primat nad svim ostalim muzičkim instrumentima.

- Ove godine započeli smo saradnju sa više udruženja na prostoru Hrvatske tako da smo pored Osijeka imali priliku da posetimo i Pakrac i Rijeku. Na tim druženjima došli smo na ideju da pokušamo da osnujemo dečiji tamburaški orkestar ovde u Osijeku. U međuvremenu smo održali i jedan mali koncert u prostorijama osječkog pododbora i tako smo stigli i do odluke da krenemo sa probama. Na ovo prvo okupljanje došlo je i nekoliko dece iz Borova koji su se družili sa decom iz Osijeka. To su deca različitih uzrasta, od osnovne pa sve do srednje škole, a prvi čas je prošao u lepoj i ugodnoj atmosferi – priča osnivač Tamburaške sekcije KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova i orkestra „Dunavske zore” Dušan Latas koji će držati časove i Osječanima.

Prvi čas je protekao u upoznavanju sa primom kao instrumentom, njegovim delovima, karakteristikama, zvukom i načinom sviranja, a potom su i deca odsvirala svoje prve note na ovom instrumentu.

- Osječki pododbor je naručio i vrlo brzo će i dobiti tamburice. To će to biti pre svega primovi jer su oni za početak i dovoljni. Nadam se da ćemo svi zajedno napraviti jednu novu sekciju koja će obogatiti rad pododbora u Osijeku. Planirano je da radimo dva puta nedeljno s tim da će jedan čas biti održan, da tako kažem, uživo u Osijeku, a drugi ćemo održavati on-lajn, odnosno putem interneta pošto sada imamo i takve mogućnosti, a do sada se takav rad već pokazao kao moguć i uspešan – kaže Latas.

Prvim okupljanjem kao i pokazanim interesom dece zadovoljni su i u osječkom pododboru.

- Dušan Latas je stručno, spretno iskusno i strpljivo uveo decu u prve sviračke korake na tamburici. Uz vidljivo zanimanje, deca su prilično vešto savladala prve korake te pokazala interes za sviranje i pevanje u našoj Tamburaškoj sekciji. Gosti su nam odsvirali i otpevali nekoliko pesama koje su sa zanimanjem popratili i naši budući tamburaši – rekao je nakon probe predsednik osječkog pododbora Zdenko Čikara.

Nakon održane probe druženje je nastavljeno uz picu i sokove a dogovoren je i tempo budućih časova. Nakon osnivanja Likovne sekcije u februaru, ovo je novi poduhvat pododbora za koji se svi nadaju da će biti uspešan.