Kreativno ćoše u Osijeku

SKD „Prosvjeta“ iz Osijeka uz književnu i muzičku odnedavno je bogatija i za likovnu sekciju pod nazivom „Kreativno ćoše“.

Zoran Popović 22.02.2022.
kreativno ćoše u Osijeku

Na prvoj likovnoj radionici, koja je 19. februara održana u službenim prostorijama pododbora SKD „Prosvjeta“ , okupilo se petanestak zainteresovanih. Voditeljka sekcije Nataša Vukadinović prisutnima je iznela svoje bogato i raznoliko iskustvo u kreativnom izražavanju u različitim likovnim tehnikama. Saslušavši predloge, želje i sklonosti prisutnih istakla je šta će se sve raditi na radionicama koje će se održavati jednom mesečno.

Na prvoj radionici izrađivane su ptice od papira tehnikom poznatoj kao origami. Ova tehnika nije izabrana slučajno jer tradicionalna tehnika presavijanja papira, za koju se ne zna kada je tačno nastala, uz svoje umetničke vrednosti ima i onu vezanu uz razvoj dece. Likovna sekcija okuplja sve uzraste, ali akcenat je stavljen na decu, i s razlogom, jer iako na prvu origami izgleda tek kao tehnika kojom se plošni papir pretvara u modularni oblik, ona je mnogo više od toga. Dokaz toga je i česta upotreba origamija u dečjim vrtićima.

Ovo japansko umeće ističe se kao važan alat u razvoju niza sposobnosti. Zbog svog toka nastajanja oblika, origami podstiče razvoj koncentracije, pažnje i fine motorike, a upravo je kompletan razvoj fine motorike od ključnog značaja za usvajanje veštine pisanja što je dovoljan razlog da se na ovaj segment dečjeg razvoja obrati posebna pažnja.