Vavedenje presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima i Popovcu

U hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima 3.decembra proslavljena je hramovna slava, i slava VSNM opštine Kneževi Vinogradi.

Vavedenje kneževi vinogradi 2022
Vavedenje Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima

Večernju službu, obred posvećenja koljiva i rezanje slavskog kolača predvodio je protojerej Đorđe Kovačević sa ostalim sveštenicima SPC. U kratkim besedama domaćinima je upućena čestitka povodom krsne slave, želja za zajedništvom i međusobnim uvažavanjem u pravoslavnoj crkvi koja je, kako je istaknuto, od samoga početka čvrsto povezana s narodom.

Proslava krsne slave VSNM u opštini Kneževi Vinogradi ubraja se među tradicionalna okupljanja srpskog naroda na području opštine, ali taj je pravoslavni verski praznik poštovan i među pripadnicima drugih narodnosti u multietničkim Kneževim Vinogradima, mestu koje je na području Baranje primer suživota i dobrih međuljudskih odnosa između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog i mađarskog naroda. Srpski narod će, što je posebno istaknuto, i dalje čuvati svoje dostojanstvo uz ispruženu ruku saradnje prema svima.

Nakon verskog obreda predsednik VSNM Opštine Kneževi Vinogradi Vladimir Horvat u ime domaćina podelio je zahvalnice zaslužnim pojedincima za  izniman doprinos u očuvanju i razvoju srpske kulture i identiteta, a zahvalnice su primili pravnica u Opštini Kneževi Vinogradi Željka Korać,  predsednik ZVO Dejan Drakulić, generalni konzul Srbije Aleksandar Nakić i voditeljica odjela Koordinacije VSNM u SNV-u Jelena Nestorović.

Pored brojnih ličnosti iz političkog i javnog života s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije proslavi krsne slave prisustvovali su, između ostalihpredsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović,  državni sekretar Ministarstva zaštite okoline i energetike Mile Horvat, zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković i drugi. Druženje je nastavljeno u svečanoj sali Iris, koja se nalazi u zelenoj i cvetnoj oazi Sportsko-rekreativnog centra u Kneževim Vinogradima, a prisutne je zabavljao tamburaški sastav Dunavske zore.

Svečano i u Popovcu

Sutradan, 4.decembra u hramu Vavedenja presvete Bogorodice u Popovcu svečanom arhijerejskom liturgijom također je proslavljen istoimeni praznik. Svečanu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluživanje sveštenika SPC iz Baranje. Čast da budu kumovi slave pripala je porodici Nikole Šarića iz Popovca. Nakon bogosluženja trpeza ljubavi za sve prisutne upriličena je u popovačkom crkvenom domu.