Ostrovo: Obnova krsta kao nada i uteha

U Ostrovu, selu u opštini Markušica, 29. juna osvećen obnovljeni Časni krst postavljen na ulazu u selo daleke 1931. godine.

Ostrovo časni krst

Časni krst postavljen na ulazu u selo Ostrovo 1931. godine obnovljen je trudom Kluba mladih iz Ostrova i tamošnjeg Crkvenog odbora, a osvetio ga je 29. juna episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim u prisustvu velikog broja meštana i uz sasluženje više sveštenika iz eparhije.

Svečanost osvećenja započela je okupljanjem meštana ispred crkve Rođenja Sv. Jovana Krstitelja gde je formirana litija koja se uputila prema ulazu u selo i mestu gde se nalazi časni krst. Nakon svečanog čina episkop Heruvim je okupljenom narodu uputio blagoslov i zaželeo da ga obnovljeni časni krst čuva od svih nedaća.

– Krst koji smo danas osvetili treba da bude uteha, nada i krepost ovome narodu, da budi u njemu nadu u vaskrsenje, da budi život u ovome selu, da štiti ova vaša polja i livade od vidljivog i od nevidljivog neprijatelja, od nevremena i svih drugih nesreća. Neka budu vaša polja blagoslovena i da bude blagosloven narod koji živi u ovom selu, da živi u miru i ljubavi sa sobom i sa svima drugima jer nas na to poziva crkva Božja i ovaj krst koji smo danas osvetili – rekao je u svom obraćanju episkop Heruvim.

Nakon osvećenja ispred mesne crkve održan je kraći kulturni program koji su pripremili članovi Kulturno-umetničkog društva Ostrovo, a zatim je u porti hrama za sve okupljene poslužena pečena riba.

Inicijativa mladih dočekana s odobravanjem

Časni krst obnovljen je na inicijativu Kluba mladih iz Ostrova koji deluje tek dve godine i ovo je prva veća akcija koju je organizovao. Nešto više o tome rekao nam je sekretar u Klubu mladih Aleksandar Mandić.

– Nažalost o tom prvom krstu nemamo nekih zapisa jer je naš crkveni letopis uništen za vreme rata, ali je ostalo uklesano u kamenu da je podignut 1931. godine. Naši stari kažu da je rušen nekoliko puta, a poslednji put negde sredinom osamdesetih godina prošlog veka kada je neki kamion sleteo sa puta i porušio ga. Od tada do danas od tog kamenog krsta ostao je samo postament i mi smo sebi uzeli u zadatak da ga nakon svih ovih godina obnovimo. Novac smo dobili od opštine, a u prethodna dva meseca smo obnovili postament dok je krst  potpuno nov i napravljen od čeličnih cevi – kaže Mandić dodajući da su i reakcije meštana na ovu akciju veoma pozitivne.

Ostrovo časni krst episkop Heruvim

Da je tako potvrdio je i predsednik Crkvenog odbora u Ostrovu Svetislav Cvetković.

– To što su naši mladi pokrenuli je veoma pozitivno dočekano u našem selu. Sve nas je manje i selo se gasi. Ne znam da li nas ima još 300 ili 400, a u selu imamo samo jednu trgovinu. Mladi nemaju ni jedan kafić i velika je stvar što su osnovali svoj klub i da sada imaju gde da se okupljaju. Sa druge strane, oni su uvek spremni da pomognu i na njih možemo da se oslonimo jer u selu živi uglavnom starije stanovništvo – kaže Cvetković.

Planiraju i nove akcije

Klub mladih iz Ostrova osnovan je u aprilu pretprošle godine s osnovnim ciljem da oživi svoje selo koje se, kao i sva druga sela u njegovom okruženju, suočava sa snažnom i ubrzanom depopulacijom.

– Pokušavamo da životu u ovom selu damo nekakav smisao. Imamo svoje prostorije u kojima se okupljamo, družimo i dogovaramo o aktivnostima koje nameravamo da provedemo. Nakon akcije obnove časnog krsta spremamo novu, a ona se odnosi na pošumljavanje sela koje je zbog radova na elektrifikaciji ostalo bez drveća. Svaki meštanin će moći da bira kakvo drvo želi da ima ispred svoje kuće, a mi ćemo mu nabaviti sadnicu i zasaditi je – priča predsednik Kluba mladih Nebojša Komnenov.

Kada je osnovan u klubu je bilo pedeset članova, a danas ih je zbog različitih obaveza tridesetak aktivnih. To najvernije opisuje stanje u kom se selo nalazi. Oni koji su otišli nisu otišli sami, nego su sa sobom poveli i svoje porodice, žene i decu i to je najveći problem s kojim se selo suočava. Svojim delovanjem preostali mladi pokušavaju da to bar uspore, ako već ne mogu i potpuno da zaustave.

2 KOMENTARI

Komentariši