Osvećen Čarnojevićev krst u Osijeku

Za osječke Srbe utorak 13. avgust ostaće upamćen kao dan kada je konačno osvećen prošle godine obnovljeni Čarnojevićev krst na Suvatovu u Donjem gradu.

Čarnojevićev krst Osijek VSNM grada Osijeka Suvatovo
Čarnojevićev krst u Osijeku

Prošle godine Čarnojevićev krst nije osvećen zbog velikog pljuska i nevremena, a svečani čin odgođen je do nove prilike. Ovo znamenje i dokaz o vekovnom bitisanju pravoslavnih Srba u Osijeku osveštao je vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje sveštenstva eparhije i u prisustvu brojnih pravoslavnih vernika iz Osijeka.

– Osvećenje ovoga krsta u osječkom Donjem gradu je za Srbe veoma značajan događaj jer on datira iz 17. veka i dolaska našeg naroda na ove prostore pod Arsenijem Trećim Čarnojevićem. Taj krst svedoči upravo ono što je i bila etika tog Čarnojevićevog duha, a to je etika raspeća i vaskrsenja Hristova. U toj istini treba da se i izgrađuju međusobni odnosi među ljudima jer je to istina ljubavi i i mira, a upravo krst je simbol Hrista i pobede nad smrti, odnosno darovanje života večnoga nama ljudima. Ovaj krst ovde je i svedočanstvo jedne istine da je naš narod ovde vekovima svedočio Hrista i da je imao veliku ljubav prema svojoj crkvi te da je sa drugim narodima izgrađivao odnose i upotpunjavao kulturnu i duhovnu sliku prostora na kojima danas živimo – rekao je nakon čina osvećenja episkop Heruvim.

Sredstva obezbedio grad Osijek

Činu osvećenja ovog pravoslavnog znamenja prisustvovala je u ime gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića njegova zamenica Žana Gamoš. Obnovu Čarnojevićevg krsta na Suvatovu iniciralo je osječko Veće srpske nacionalne manjine, a sredstva je obezbedio Grad Osijek.

– Grad Osijek je izuzetno pozitivan primer multikulturalnosti kada je reč o ovako velikim gradovima i on je jedini grad u našoj zemlji koji se ponosi činjenicom da sve nacionalne manjine koje su zaštićene Ustavom RH, a ima ih 22, u njemu skladno žive. Svaka od nacionalnih manjina daje svoj doprinos bilo da je reč o verskim ili kulturnim okupljanjima. Imamo mnogo društava – kulturnih, sportskih i onih koja čuvaju tradiciju i ona sva daju svoj doprinos ovako lepoj slici Osijeka – istakla je Žana Gamoš.

U ime Veća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka prisutnima se obratila potpredsednica Veća Danijela Jovčić.

– Nakon duže vremena naišli smo na odobravanje i razumevanje gradskih vlasti i samog gradonačelnika Ivice Vrkića koji je još ranije izdvojio sredstva za obnovu krsta u Banovoj ulici, a prošle godine je podignut i ovaj krst koji je danas osvećen. Za nas je jako važno da na pomoć i podršku grada možemo da računamo, jer nam je sledeći cilj da se obnovi pravoslavna kapela na donjogradskom groblju koja je u prilično lošem stanju. Istina, radi se o većim finansijskim sredstvima, ali imamo obećanje da čim se obezbede neka sredstva da će i to biti obavljeno – otkrila je neke od planova veća Danijela Jovčić koja je prisutnima podelila i razglednicu sa motivom upravo osvećenog Čarnojevićevog krsta na Suvatovu.

Osječki paroh Aleksandar Đuranović zahvalio je svima koji su došli da uveličaju ovaj svečani čin.

– Pre svih zahvaljujem episkopu osečkopoljskom i baranjskom Heruvimu koji je već od prvih dana pošto je izabran pokazao posebnu brigu za nas u Osijeku što mi i te kako primećujemo i na tome smo mu zahvalni. Zahvaljujem se i svojoj braći sveštenoslužiteljima, sveštenicima i đakonima naše Eparhije, takođe i vlč. Ivanu Juriću, donjogradskom župniku i osječkom dekanu koji je uvek ovde sa nama prisutan. Zahvaljujem na dolasku i Generalnom konzulu Republike Srbije u Vukovaru Milanu Šapiću i novoizabranom konzulu gospođi Ljudmili Ostojić koja je u Osijeku prvi put, zamenici osječkog gradonačelnika Žani Gamoš, potpredsednici osječkog VSNM-a Danijeli Jovčić i svima vama ovde prisutnima što ste ovaj dan učinili svečanijim i lepšim – rekao je paroh Đuranović.

Čarnojevićev krst više puta rušen

Prema predanju prvi krst od drveta na ovom mestu, na kom je srpski patrijarh Arsenije Treći Čarnojević pronašao izvor vode, podignut je krajem 17. veka. Taj prvi krst pravoslavni Srbi zamenili su mermernim 1720. godine posvetivši ga Sv. mučenicima Makavejevima (14. avgust).

Poznato je da je krst generalno obnovljen 1899. godine, da bi 1915. godine naredbom austrougarskih vlasti bio rastavljen i prenet u crkveno spremište, a brežuljak na kom je bio postavljen je zbog vojnih potreba izravnat. Krst su Srbi ponovo postavili 1920. godine, ali na pedesetak metara zapadno od prvobitnog mesta da bi 1961. bio ponovo vraćen na isto mesto kod izvora vode, koji je u međuvremenu presušio zbog izgradnje nove luke na Dravi.

Od nepoznatih vandala Čarnojevićev krst je srušen 2000. godine, a prošle je generalno obnovljen sredstvima grada Osijeka

1 KOMENTAR

Comments are closed.