Pačetinci Nušićevom komedijom zatvorili MESDAM

Završen ovogodišnji MESDAM na kom je izvedeno ukupno devet dramskih predstava.

Tijana Živanović 18.06.2024.

U Pačetinu su ovog juna održani 21. Međunarodni susreti dramskih amatera, na kojima je odigrano devet različitih predstava od kojih su dve bile namenjene najmlađim ljubiteljima glume. Premijernim izvođenjem drame Branislava Nušića ,,Svet”, pačetinskog Dramskog ansambla, 16. juna zatvoren je ovogodišnji Mesdam.

– Svet Nušića i nekada i sada se ne razlikuje mnogo, kao da smo prespavali taj period. I u Nušićevo vreme težilo se tom savremenom svetu i životu, savremenim iluzijama. Ako prihvatate taj savremeni svet, a ne znate da se nosite s njim, onda postajete pokondirena tikva, kao što bi rekao Sterija – rekao je Cvetin Aničić koji potpisuje režiju odigrane predstave.

Nušićeva drama iz 1906. godine bavi se društvenim i problemima u porodici, pokušajem patrijarhalnog čoveka da sačuva ono malo integriteta što je na „svetu’’ ostalo. S obzirom na aktuelnost teme i savremenosti Nušića, mladi pačetinski glumci će je u budućnosti sasvim sigurno još mnogo puta izvoditi, a neće biti čudno ni ako se sa festivala budu vraćali i sa nagradama.

- Verujem da je današnja predstava nasmejala publiku. Priča o penzionerima koji se bore za bolji život i da sačuvaju moral koji se još sačuvati može. Dosta radimo i borimo se da sačuvamo sve ovo što smo s godinama izgradili i da tu tradiciju i ljubav prenesemo na mlađe naraštaje rekao je predsednik pačetinskog pododbora SKD „Prosvjeta” i član Dramskog ansambla Petar Musić, koji je svoj talenat za glumu pokazao glumeći jednog od penzionera.

Pačetinski dramski ansambl je svoju premijeru imao u aprilu 1999. godine. Đoki Rašiću, koji je osnovao Ansambl, posthumno si dodelili priznanje. U organizaciji pačetinskog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” i tamošnjeg Kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević” ovogodišnji Mesdam održan je od 1. do 16. juna. Odigrano je devet predstava od kojih je sedam bilo za stariju publiku, a dve za decu. Pored domaćina i organizatora, koji je za ovogodišnje susrete dramskih amatera za decu pripremio i predstavu „Pepeljuga”, posetiocima MESDAM-a predstavili su se i gosti iz Šida, Beočina, Teslića, Sokobanje, Beograda, Banatskog Karađorđeva i Smederevske Palanke.

Zatvaranju manifestacije prisustvovao je i potpredsednik Saveta za nacionalne manjine Milan Vukelić.

- Mesdam svima nama šalje poruku, da nije važno koliko nas je , već da mukotrpno i vredno radimo tokom čitave godine. S obzirom koliko se ljudi večeras okupilo, možemo zaključiti da nema ničeg lepšeg nego da dovedemo Evropu i svet u svoja mesta, koliko god ona bila mala ili velika. Kada nešto radimo iz ljubavi, kao što to čine ovi glumci sa svojim voditeljima, onda je uspeh zagarantovan – zaključio je Vukelić.