Pavle iz Negoslavaca je prva beba rođena u novoj godini u Vukovaru

Prva beba rođena u novoj 2019. godini u vukovarskoj bolnici je maleni Pavle Lukić iz Negoslavaca. Od svoje opštine dobio je godišnju zalihu pelena.

Slavko Bubalo 05.01.2019.
Negoslavci prva beba

Srećnim roditeljima ovo je već drugi sin, a majka Branka Lukić rodila ga je 1. januara u 9 sati i 35 minuta. Napredna beba po porođaju bila je dugačka 52 centimetra i teška 4 kilograma i 700 grama.

Majku i bebu u vukovarskoj bolnici posetili su predstavnici opštine Negoslavci na čelu sa njenim načelnikom Dušanom Jeckovom. Tom prilikom srećnim roditeljima, jer u bolnici je bio i ponosni otac Jovica Lukić, opštinski načelnik uručio je poklon bon za godišnju zalihu pelena.

-  Ovo je jedna posebna situacija, slično kao što je bio slučaj sa trojkama koje su u prošloj godini rođene u našoj opštini. Mi u našim programima vodimo brigu o mladim osobama, deci i roditeljima te u tom smislu izdvajamo po 2.000 kuna za svako novorođeno dete. S obzirom na to da su ovo primeri koji imaju poseban značaj, mi smo odlučili da roditeljima uručimo i dodatni bon za godišnju zalihu pelena - rekao je tom prilikom načelnik Jeckov.

Srećna mama upravo je dojila bebu koja se nervozno vrpoljila i plakala jer smo je omeli u hranjenju. Maleni Pavle nije baš imao mnogo razumevanja za novinarska pitanja pa je i mama na njih kratko odgovarala.

- Porođaj je bio na carski rez. Doktori su bili odlični i sve je proteklo dobro - kaže majka Branka Lukić.

U opštini Negoslavci u 2018. godini rođeno je 10 beba, što je i prosečan broj dece koja se za godinu dana rode u toj opštini. U prva četiri dana ove godine u vukovarskoj bolnici rođeno je 6 beba, a u prošloj godini rodilo se 399 mališana što je prosek koji ova bolnica drži od 1998. godine.

- Lepo je da načelnici opština vode brigu o svojim stanovnicima i podmlatku, a nama je izuzetno drago da se deca rađaju i da demografska slika, takva kakva jeste, barem stagnira ako se već ne popravlja. Od mirne reintegracije držimo se na brojci od 400 beba godišnje. Iako bismo bili srećniji da je on bar malo veći važno je da se taj broj ipak nekako održava, da ne ide na dole - kaže specijalistkinja ginekologije i opstetricije u vukovarskoj bolnici Brankica Cikoja i napominje da je vukovarsko porodilište vrhunski opremljeno, ne samo smeštajno, nego i po pitanju opreme.

- Imamo komforne dvokrevetne sobe, svaka majka ima svoje kupatilo, sobe su tople i klimatizovane, a i oprema kojom bolnica raspolaže je vrhunska tako da kod nas dolaze i porodilje iz drugih županija i drugih delova Hrvatske, što nam je drago. Smatram da nije stvar samo u opremi nego i u odnosu osoblja prema pacijentkinjama - zaključuje dr Cikoja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.