Pesma i igra ponovo u Ostrovu

Nakon dve godine pauze u Domu kulture u Ostrovu 19. juna održan je 7. godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva Ostrovo.

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva Ostrovo i tamošnjeg pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta folkloraši su na sceni prikazali sve ono što su vredno uvežbavali u prethodnom periodu. Čuvajući srpsku tradiciju, običaje i kulturu domaćini su jedva dočekali popuštanje epidemioloških mera kako bi se vratili svojim redovnim aktivnostima.

– Veoma smo srećni što smo u prilici da ove godine održimo naš sedmi po redu godišnji koncert, naši članovi vredno rade i ponosni smo što imamo priliku u svome selu to i da prikažemo. Zadovoljni smo odazivom publike koja je došla da podrži naš trud i rad – kaže predsednica Kulturno-umetničkog društva Ostrovo Snežana Jovanović.

U programu su učestvovali KUD Sloboda iz Rumenke, gosti iz Ražljeva i Krepšića, tamburaška sekcija KUD Branislav Nušić iz Borova, dok su se domaćini predstavili igrama iz Leskovca, Pčinje i premijerno igrama iz Bosilegradskog krajišta. Bila je ovo prilika za druženje i očuvanje narodnih običaja, što Ostrovci uskoro planiraju i van granica Republike Hrvatske.

– Ovoga leta pred nama su brojni nastupi. Za nekoliko dana putujemo u Paraliju u Grčku, to je i jedna nagrada deci koja su sa nama dugi niz godina, imamo u planu i nastupe u Bosni i Hercegovini a za kraj avgusta domaćini smo dečijeg festivala folklora i likovne kolonije – dodaje Jovanović.

Iz KUD-a navode kako su zadovoljni odazivom dece, s obzirom na činjenicu da ove školske godine u četiri razreda nastave koja se odvija u Ostrovu, imaju samo šestero dece.

– U našem prvom ansamblu su deca koja pet godina rade zajedno, to su uglavnom srednjoškolci i nekoliko njih iz osnovne škole. Posebno smo ponosni što smo ove godine uspeli da upišemo i mlađu folklornu sekciju, za sada imamo osmoro dece dok nam dvoje još dolaze na sledeću probu. U sadašnjem sastavu su deca iz pet sela naše opštine koja sve ove godine dolaze kod nas u selo na probe zahvaljujući roditeljima koji su se pobrinuli oko prevoza. Inače samo sa decom iz Ostrova ne bi mogli da opstanemo, jer nas nema dovoljno – govori Jovanović.

Meštani Ostrova, kao i članovi udruženja u njihovom mestu, imaju velike jubileje ove godine. Pododbor Prosvjete u Ostrovu osnovan je 1952. godine, Kulturno-umetničko društvo prvi put je registrovano kao KUD Branko Radičević 1972. godine, dok su ponovni rad KUD-a pokrenuli 2002. godine. Ovu godinu posvećuju njima značajnim datumima, tako da Ostrovci u planu imaju za prvi oktobar deseti po redu Međudržavni festival srpskog folklora kojim bi proslavili svoje postojanje.