Pesme posvećene voljenom gradu

Dugogodišnji novinar i dirketor Radija Vukovar do maja 1991. godine Milan Mile Čorak izdao je svoju prvu zbirku poezije pod nazivom „Vukovar u srcu“.

Milan Čorak Vukovar
Milan Čorak

Kako sam kaže, Milan Čorak se poezijom bavi ceo život, a intenzivnije pisanje pesama usledilo je po odlasku u penziju. Sa pojavom društvenih mreža njegovi stihovi se šire dalje, ulaze u mnoge pesničke zbirke, a sada se po prvi put nalaze i u jednoj samostalnoj zbirci pesama.

– Pisanjem se bavim od najranije mladosti, od prvih školskih dana i prvih ljubavi, devojčica kojima sam posvećivao stihove. Kasnije sam nastavio sa pisanjem, ali nažalost malo toga je ostalo u životu. U mnogim seobama i seljenjima dosta je uništeno, a najveći deo u poslednjem ratu u stanu koji je izgoreo. Zbirku sam posvetio Vukovaru kao mestu u koje sam došao iz Like sa sedam meseci. Osećam neki dug prema mojoj generaciji, prema školskim drugovima i zato sam odlučio da sve to stavim između korica ove zbirke – istakao je Čorak.

Sama zbirka ima nekoliko delova, deo koji se odnosi na Vukovar, zatim na njegovu okolinu, reke, a tu su i pesme za decu.

– Svoj književni rad sam najviše predstavljao na društvenim mrežama s obzirom da je to danas veoma popularno, zatim na nekim konkursima i grupama koje izdaju zbornike tako da su se moji radovi našli u preko sto štampanih zbornika i dvadesetak izdanja u elektronskoj formi – naglasio je Čorak koji je član Saveza književnika u dijaspori i otadžbini, mnogih književnih grupa u Beogradu, Knjaževcu, Banjaluci, Prijedoru.

Vezanost za Dobru vodu

Kao jedan od osnovnih motiva u ovoj zbirci pesama Čorak je uzeo Dobru vodu i Branka Radičevića kojima je posvetio nekoliko pesama.

– Dobra voda je zastupljena ovde zato što sam kao mali stanovao u blizini, punih pet godina. Meni je to ostalo u sećanju kao veoma upečatljiv deo detinjstva. Tamo sam čitao i dosta knjiga u kojima sam pročitao mnoge priče među njima i legendu o Dobroj vodi koja je ovde i objavljena. U tim knjigama našao sam i podatke o Branku Radičeviću i njegovim dolascima na Dobru vodu.

Pored pesama koje su posvećene Vukovaru i njegovoj okolini, ljudima koji su živeli u ovom gradu, knjiga je takođe ilustrovana i vukovarskim motivima.

– Na naslovnoj strani su dlanovi koji drže srce unutar kojeg je Radnički dom. Upravo je Radnički dom dugogodišnji simbol Vukovara i po njemu je bio poznat i šire. On je bio mesto ispred kojeg smo se okupljali, gledali devojke, šetali, ukratko on je bio jedan deo duše Vukovara koja je ubijena u ovom poslednjem ratu. Na zadnjoj strani se nalazi nekadašnja Haršova vila, odnosno slika te vile u kojoj smo majka i ja stanovali nakon dolaska u Vukovar iz Like – napominje autor.

Čorak se ne zaustavlja na ovom svom prvencu nego radi i dalje i priprema novo izdanje.

– Trenutno radim na knjizi „Lička duša“ koja će se sastojati iz tri dela. Prvi deo je moj autobiografski, drugi je poezija o Lici, a treći je malo ozbiljan, malo šaljiv, sastavljen od različitih priča sa delom o Lici nakon 1995. godine.

Zbirka pesama „Vukovar u srcu“ izašla je prošle godine u izdanju Umetničkog horizonta iz Kragujevca.