Pesničko putovanje kroz prostor, vreme i vlastita sećanja

„Od mene pesma – od Boga zdravlje“ naziv je zbirke pesama za decu koja je u sredu 30. avgusta promovisana u Zajedničkom veću opština.

Slavko Bubalo 31.08.2023.
Dragoljub Vojnović Od mene pesma - od Boga zdravlje

Zajedničko veće opština nastavilo je sa izdavačkom delatnošću pokretanjem nove edicije knjiga koja je ponela ime srpskog trgovca, izdavača knjiga, rodoljuba, dobrotvora i jednog od osnivača Matice srpske Josifa Milovuka. Edicija će objavljivati dela književnika sa prostora delovanja ZVO-a kako onih živućih tako i onih koji su se tu nekada bavili svojim stvaralačkim radom. Prva knjiga pomenute edicije je knjiga poezije za decu Dragoljuba Vojnovića pod nazivom „Od mene pesma – od Boga zdravlje“.

- Vojnovićeva knjiga prati doživljaje mačka Vasje i njegove saputnice mace Emilije. Ona ima još dva dodatka pod nazivom „Sedam srpskih čuda“ posvećen padežima u srpskom jeziku i drugi koji je zapravo svedočanstvo o tragičnim vremenima Drugog svetskog rata posvećen Romima iz tzv. Ciganskog sokaka u Boboti koji su tokom tog rata ubijeni. Ta priča je nešto što mi se kao uredniku ovog izdanja jako dopalo jer je ispričana na jedan topao način. Roma u Boboti više nema i ovo što je Vojnović uradio je zapravo podizanje svojevrsnog spomenika tim ljudima koji su kao žrtve rata izostavljeni iz mnogih publikacija ili im je u njima možda naveden samo broj. Ovde je autor čak naveo i imena onih Roma kojih se sećao. Dakle, knjiga je lako štivo namenjeno deci, ali ipak ima i jednu ozbiljnu konotaciju poput ovog dela posvećenog bobotskim Romima – rekao je u uvodu urednik ovog izdanja Veljko Maksić.

U knjizi se lako prepoznaje duh sela Bobota, specifične reči, igre pa čak i ponašanje pojedinih stanovnika ovog sela koje je danas izgubljeno. Vojnović je svoja sećanja na tu zanimljivu prošlost Bobote pretočio u pesme koje je ispevao kroz pripovedanje svojih književnih junaka mačka Vasje i mace Emilije.

Dragoljub Vojnović Veljko Maksić Od mene pesma – od Boga zdravlje

Dragoljub Vojnović i Veljko Maksić

- Do sada sam objavio desetak knjiga koje su Bogu hvala obišle svet, ali kada govorimo o poeziji za decu ovo mi je četvrta knjiga. Motiv za pisanje je teško odrediti, čovek se jednostavno odluči da piše i stvara ne misleći o tome šta će se s tim kasnije desiti, a obično se desi knjiga. Imam dogovoreno još nekoliko promocija, a posle ćemo da vidimo – rekao je Vojnović.

„Vojnovićeve pesme ispisane su kratkim stihom i brzim ritmom što im daje dodatnu dozu radosti i veselja. Prvi dodatak „Sedam srpskih čuda“ bavi se na inovativan metodički način padežima u srpskom jeziku… Kad bi naše škole bile što bi trebalo da budu, ovaj dodatak mogao bi da se koristi u nastavi kao pomoćno sredstvo za učenje padeža.“ – napisao je, između ostalog, u svojoj recenziji Vojnovićeve zbirke pesnik Đorđe Nešić.

„Sedam padeža – milion daveža. Samo je neki novi iskariotski Juda mogao da smisli sedam srpskih čuda“ je završni stih ove priče o padežima.

Vojnovićev književni junak mačak Vasja poznat je još iz njegove prethodne knjige „Mačak Vasja“. On ima čudne sposobnosti, odnosno može da putuje kroz prostor i vreme i na taj način pomaže autoru u slaganju stihova i obraća se deci u autorovo ime.

Pesme i priče sabrane između korica ove knjige su omaž jednom vremenu sačuvanom u sećanjima samog autora, a izdavač, Zajedničko veće opština, se nada da će mnogi koji je uzmu u ruke kročiti na povratničko putovanje i u vlastito detinjstvo.

Tiraž od 200 primeraka finansirala je Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.