Petsto paketa školskog pribora za srpsku decu

U petak je u Vukovar stigao kombi sa školskim priborom koji je za srpsku decu na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu obezbedio Grad Subotica.

Srđan Sekulić 24.08.2020.
Školski pribor vlatko glavaš srđan jeremić vinko lazić crveni krst vukovar zvo

Donacija je uručena predstavnicima Zajedničkog veća opština, a rezultat je nedavno potpisanog sporazuma između ove srpske institucije i rukovodstva Grada Subotice.

- Zajedničko veće opština je još početkom ove godine potpisalo sporazum o saradnji sa Gradom Subotica i ovo je prvi konkretan korak kojim je počela realizacija te naše saradnje gde je Grad Subotica dostavio pet stotina paketa školskog pribora koji će početkom ove školske godine biti podeljeni deci sa ovog našeg područja. Moram reći da smo naišli na jako dobar prijem i saradnju sa gradskim vlastima u Subotici, a siguran sam da ćemo do kraja godine realizovati još neke projekte koji će biti usmereni na korist naših sunarodnika na području delovanja Zajedničkog veća opština – istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić koji je bio na primopredaji ove vredne pošiljke iz susedne Srbije.

Vrednost ove donacije Grada Subotice je oko pet hiljada evra, a očekuje se da će se u ovu akciju uključiti i druge lokalne samouprave iz Republike Srbije.

- Cilj nam je da sa ovom donacijom podmirimo potrebe dece od prvog do četvrtog razreda u nastavi po modelu „A“ u svih naših 16 škola. Čekamo informacije od još nekih gradova i opština iz Republike Srbije sa kojima smo uspostavili kontakt i koji su nagovestili mogućnost da pomognu u ovoj akciji. Ukoliko do toga dođe bićemo u mogućnosti da donaciju uručimo i deci viših razreda osnovne škole koja se školuju na svom maternjem jeziku. Pre nekoliko dana imao sam sastanak i sa predstavnicima vlade AP Vojvodine od kojih ćemo početkom septembra dobiti pomoć i u školskim torbama. Sve to treba da olakša početak nove školske godine i našim učenicima i njihovim roditeljima – naglasio je Jeremić.

U akciju uključen i Crveni krst Vukovar

Da bi donacija stigla do svog odredišta zbog situacije sa koronavirusom bilo je neophodno da se ispune određene procedure, a samu donaciju u Vukovaru je prihvatio gradski ogranak Crvenog krsta.

- Naša uloga  je bila da povežemo dva crvena krsta, ovaj naš iz Vukovara i iz Subotice kako bismo školsku opremu mogli dovesti ovde a koju ćemo kasnije dostaviti i Zajedničkom veću opština. Procedura je vrlo jednostavna. Potrebno je samo poslati molbu o donaciji koju mi odobravamo. Ni kada je prelazak granice u pitanju nije bilo nikakvih problema osim što je trebalo ispoštovati mere vezane uz Kovid. Inače, kada je u pitanju humanitarna pomoć i prelazak granice je nešto lakši. Mi sa Zajedničkim većem opština već treću godinu imamo dobru saradnju za koju verujem da će biti nastavljena i ubuduće – rekao je direktor Crvenog krsta Vukovar Vlatko Glavaš koji je takođe bio na primopredaji pošiljke iz Subotice.

Školski pribor kao i školske torbe koje bi trebale biti dostavljene od strane AP Vojvodine biće podeljene đacima prvog dana nove školske godine, odnosno sedmog septembra.