Plakatima po gradovima podsećaju na istorijsku prisutnost Srba

Nizom akcija Zajedničko veće opština obeležava dan svog osnivanja 23. maj.

Plakati ZVO Vukovar

Proteklih dana na nekoliko lokacija u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku postavljeni su džambo plakati sa motivima starih razglednica ova tri grada kao i portretima značajnih ličnosti koje su obeležile njihovu istoriju na polju nauke, kulture, ali i politike. Deo je to akcije Zajedničkog veća opština koja se provodi u okviru obeležavanja 23. maja, dana kada je pre 26 godina ova srpska institucija osnovana, a koja ima za cilj da skrene pažnju na činjenicu da su Srbi ovde dugo i da su zajedno sa ostalim narodima dali veliki doprinos političkom, naučnom i kulturnom životu na ovim prostorima.

– Povodom 26. godišnjice od donošenja odluke o osnivanju Zajedničkog veća opština i u okviru programa pod nazivom „Tragom prošlosti” ovo je još jedna aktivnost kojom želimo da istaknemo značaj srpske zajednice u ukupnom životu na ovim prostorima. Države i društveni sistemi su se tokom vekova menjali, a naš narod je ovde trajao, traje i trajaće i to je osnovna poruka koju ovim putem pokušavamo da pošaljemo. U dogovoru sa Europlakatom za sada smo postavili ukupno šest plakata, jer je toliko lokacija bilo slobodno, i to po dva plakata u Osijeku, Vinkovcima i ovde u Vukovaru. Akcija će biti nastavljena i u narednom periodu od 20. aprila do 3. maja kada ćemo postaviti plakate sa drugim motivima – objašnjava predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Na svim plakatima tekst je ispisan na nekoliko jezika odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, ali i na engleskom, nemačkom i mađarskom jeziku. Kada je reč o značajnim ličnostima, tokom ovog prvog dela akcije, u Vukovaru je postavljen plakat sa likom srpskog istoričara, geografa i političara Jovana Gavrilovića, koji je rođen u Vukovaru 14. novembra 1796, a umro u Beogradu 10. avgusta 1877. Gavrilović je bio član Državnog saveta Kneževine Srbije i jedan od trojice kneževih namesnika, a tokom 1866. i 1867. godine i predsednik Srpskog učenog društva, preteče današnje Srpske akademije nauka. U Vinkovcima je prvi izbor bio kompozitor hrvatske himne Josif Runjanin koji je u ovom gradu rođen 8. decembra 1821. godine, dok su u Osijeku postavljeni plakati sa likovima kompozitora Marka Tajčevića rođenog u Osijeku 29. januara 1900. i slikara Jovana Isailovića Mlađeg rođenog u Dalju 23. oktobra 1803. godine.

– U drugom delu akcije na plakatima će biti druge čuvene ličnosti iz srpske istorije ovih krajeva poput Milutina Milankovića ili Save Šumanovića. Ovo je, u stvari, akcija osveštavanja kojom želimo da poručimo da su ove ličnosti, pripadnici našeg naroda, dale veliki doprinos razvoju gradova u kojima smo ove plakate postavili. Da su Srbi bili deo istorije ova tri grada vidljivo je i na tim starim razglednicama na kojima je bilo potpuno normalno da se vide sve bogomolje koje u njima postoje. Tako je na razglednici Vukovara pored katoličke crkve i jevrejske sinagoge bila istaknuta i pravoslavna crkva, ili u Vinkovcima gde se na razglednici vide i katolička i pravoslavna bogomolja. Sve to govori da je i u prošlosti zajednički život bio normalan i da tako treba da bude i danas – rekao je o akciji predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Veljko Maksić.

Poseban poklon ZVO-a nastup Ju grupe u Bijelom Brdu

U sklopu obeležavanja Dana ZVO-a u Bijelom Brdu će 23. maja biti održan koncert Ju grupe koja spada u red najstarijih i najpopularnijih rok grupa na ovim prostorima. Poklon je to koji će obradovati ne samo njihove fanove nego i sve koji vole ovaj muzički izraz.

– Na sam Dan ZVO-a 23. maj biće organizovana Svečana sednica na kojoj će biti uručena priznanja istaknutim pojedincima i udruženjima i prijem za uzvanike, a potom će u večernjim satima biti i koncert Ju grupe. Hteli smo da našim građanima omogućimo koncert grupe koja traje već više od 50 godina i koja je obeležila rok muziku na prostoru cele nekadašnje Jugoslavije i koja je i tada bila, a i danas je, jedan veliki rok bend. U Bijelom Brdu su tehnički uslovi za održavanje koncerta veoma dobri, a hteli smo da on bude održan na prostoru Osječko-baranjske županije da se ne dešava sve samo u Vukovaru. Važno je na kraju reći da je ulaz na koncert slobodan, karte se ne plaćaju, tako da svim našim građanima mogu samo reći da dođu i uživaju – poručio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.