Postavljena spomen-ploča Peri Kvrgiću u Moravicama

Inicijativu o postavljanju ploče pokrenuo je Mesni odbor Moravice, a ideju je realizovala Primorsko-goranska županija.

Srbi Hr 28.03.2022.
spomen-ploča Peri Kvrgiću Moravice

Povodom Svetskog dana pozorišta i 95. godišnjice rođenja Primorsko-goranska županija odala je počast Peri Kvrgiću postavljanjem spomen ploče u Moravicama koje su mesto njegovog rođenja i mesto gde je ovaj pozorišni velikan proveo početak svog života.

O životu i velikim glumačkim ostvarenjima te doprinosu promociji hrvatske kulture govorili su njegova ćerka Ana Kvrgić, dugogodišnja pozorišna partnerka, glumica Lela Margitić i župan Zlatko Komadina.

Župan Komadina je zajedno s ćerkom glumca Anom Kvrgić otkrio spomen ploču na železničkoj stanici, na kojoj se, kako je Kvrgić govorio, odvijao njegov život.

- Ova spomen ploča ostaće trajni podsetnik na mog oca gde će se koji putnik ili prolaznik podsetiti ili saznati ponešto o Peri Kvrgiću. On i dalje živi kroz sećanja svoje publike, prijatelja te u srcu svoje porodice - rekla je Ana Kvrgić i zahvalila se na gestu kojim će doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić ostati trajno zabeležen kao deo Moravica.

Glumica Lela Margitić kazala je kako je Pero Kvrgić bio izniman čovek, a sve vreme koje su proveli zajedno, neretko i u zahtevnim situacijama, gajili su skladan odnos što smatra glavnim razlogom dugovečnosti predstave „Stilske vežbe”.

Naime, predstava „Stilske vežbe” Rejmonda Kveneua u režiji Tomislava Radića u kojoj je Kvrgić glumio s Lelom Margitić premijerno je prikazana u januaru 1968. godine i od tada je neprekidno bila na repertoaru, oborivši pri tom sve hrvatske rekorde, a slovi i kao potencijalno najdugovečnija predstava s istim ansamblom na svetu.

Predsednik MO Moravice Milan Mamula istakao je da je ovo veliki dan za Moravčanke i Moravčane budući da se mnogi od starijih sumeštana sećaju Pere Kvrgića i uvek o njemu pričaju u superlativima. Takođe je naglasio kako se nada da priča neće stati samo na postavljanju spomen-ploče već da ovo može biti početak razvoja novih kulturnih manifestaciju povezanim za radom i likom Pere Kvrgića u nadolazećim godinama.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik župana Petar Mamula,  pročelnica za kulturu i sport u Primorsko-goranskoj županiji Sonja Šišić, državni sekretar Ministarstva kulture Ivica Poljičak, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, predsednik Veća Srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog Milan Vukelić, predsednik Mesnog odbora Moravice Milan Mamula, konsultant Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić te šef Železničke stanice Moravice Ivica Turković.