Predškolci kroz igru i radost učili o olimpijskom duhu

Uz dečiju igru i smeh, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko – sremske županije, na jubilarnoj 10. dečijoj olimpijadi takmičilo se 170 predškolaca iz Vukovara, Borova, Bobote, Trpinje, Bršadina, Markušice, Negoslavaca, Belog Manastira i opštine Biskupija iz severne Dalmacije, koji prvi puta učestvuju u ovome projektu. Zbog epidemioloških preporuka nadmetanje se održavalo u svakom […]

Maja Milanović 27.10.2021.
Dečija olimpijada

Uz dečiju igru i smeh, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko – sremske županije, na jubilarnoj 10. dečijoj olimpijadi takmičilo se 170 predškolaca iz Vukovara, Borova, Bobote, Trpinje, Bršadina, Markušice, Negoslavaca, Belog Manastira i opštine Biskupija iz severne Dalmacije, koji prvi puta učestvuju u ovome projektu. Zbog epidemioloških preporuka nadmetanje se održavalo u svakom vrtiću posebno. - Samo takmičenje ove godine je promenjeno u odnosu na prethodne godine. Pre smo mogli da se sastanemo svi na jednom mestu i uvek je domaćin bio drugi vrtić gde smo sabrali decu iz svih vrtića i takmičili se u četiri discipline. Ove godine su se deca takmičila sama između sebe u svome vrtiću, gde su i takmičarske discipline bile prilagođene zdravstvenim merama koje su na snazi pa su se deca tako takmičila u četiri kategorije: bacanje loptice, poligon, skok u dalj i ekipna igra graničar. Ostaje nam da se nakon provedene olimpijade sastanemo sa rukovodiocima vrtića da saberemo utiske i napravimo analizu kako bi ova manifestacija u narednim godinama bila još kvalitetnija na radost sve dece. Mi kao organizatori obezbedili smo za sve učesnike opremu, majice, medalje i pehare – rekao je sekretar Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Dušan Latas. Da olimpijski plamen gori i izvan granica Vukovarsko-sremske županije govori činjenica da su drugi put na dečijoj olimpijadi učestvovala deca iz Osječko-baranjske županije, udruženja roditelja i dece „Pčelice“ iz Belog Manastira, dok su deca iz „Društveno-kulturnog centra“ Biskupija prvi put učesnici, ali sreću i radost nisu krili pa se nadaju da će postati redovni učesnici ovoga sportskog takmičenja.

Deca uče da pobeđuju, ali i da prihvate poraz

Dečaci i devojčice su se nadmetali zajedno i kroz igru se učili „fer plej“ ponašanju, pobeđivanju, ali i podnošenju poraza što će im koristiti u budućem životu. Za najbolje u svakoj disciplini su obezbeđene zlatne, srebrne i bronzane medalje, dok su svi predškolci dobili medalje za učestvovanje, na veliku radost većine. - U našem vrtiću su na Dečijoj olimpijadi učestvovale dve grupe, predškolska grupa „Pčelice“ i mešovita grupa „Balončići“ što je ukupno 45 dece. Deca su kao i svake godine uživala, dvorište vrtića je bilo ispunjeno veseljem, smehom i aplauzom, a kao potvrdu sportskog uspeha svi učesnici dobili su medalje – rekla sam je vaspitačica dečijeg vrtića Zlatokosa Borovo Svetlana Nenić. Dečija olimpijada Deca uživaju u svakom obliku fizičkih aktivnosti s obzirom na to da su discipline usklađene sa njihovim uzrastom. Tako i ovoga puta oduševljenje sa njihovih lica nije bilo moguće sakriti. - Lepo mi je bilo takmičiti se, osvojio sam treće mesto u skoku u dalj. Kada krenem u školu želim trenirati karate i fudbal kao i moji drugari iz grupe – kaže predškolac Dečijeg vrtića Zlatokosa iz Borova Relja Rakazović. Njegova drugarica iz grupe „Pčelice“ Jana Nenić dodaje kako joj je bilo najlepše kada je dobila medalju i da se trudila biti najbrža u poligonu sa preprekama. Ove godine organizaciji takmičenja se pridružilo i Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, te se organizatori nadaju kako će se svi predškolci sledeće godine okupiti kod domaćina „Dečijeg vrtića Vukovar 2“ i odmeriti svoje snage i sposobnosti sa svojim vršnjacima iz drugih vrtića. Manifestaciju je i ove godine finansijski pomoglo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije odnsono Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. *Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.