Predstavom o Svetom Savi obeležili osam vekova samostalnosti SPC-a

Obeležavanju osamstote godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve pridružilo se i Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo. Tim povodom organizovano je gostovanje amaterskog pozorišta KUD-a „Brile“ iz Beočina sa predstavom „Princ Rastko – monah Sava“.

Slavko Bubalo 29.10.2019.
Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo predstava princ rastko monah sava

Na poziv tamošnjeg Veća srpske nacionalne manjine u Borovu je 27. oktobra gostovalo Amatersko pozorište KUD-a „Brile“ iz Beočina sa predstavom „Princ Rastko-Monah Sava“. Time je borovski VSNM obeležio osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Predstava rađena po tekstu Milovana Vitezovića govori o jednoj od najimpozantnijih ličnosti srpske istorije Svetom Savi Nemanjiću koji je veštim političkim manevrima i izuzetnom duhovnom snagom uspeo da izbori samostalnost srpske crkve.

- U tekstu Milovana Vitezovića dosta je istorijskih fakata, a ima i dosta umetničke slobode koju je on ugradio u sam tekst. Radeći na predstavi izvršio sam određena skraćivanja kako ona ne bi trajala predugo, a u njoj, u jednom miksu u kom ne preteže ni jedna ni druga strana, ima i istorijskih činjenica i umetničke slobode – kaže režiser predstave Sekula Petrović.

Oživotvoriti Svetog Savu, ličnost koja je obeležila epohu u kojoj je rođena, ali i celokupnu kasniju srpsku istoriju, nije jednostavan zadatak ni za profesionalne glumce, ali ljubav prema pozorišnim daskama nije rezervisana samo za one kojima je gluma profesija.

- Rad sa glumcima amaterima ima i svoje draži i svoje poteškoće. Draži su u tome što oni to zaista istinski vole i tome se poprilično posvećuju, naravno onoliko koliko im to vreme dozvoljava. Sa druge strane, teško je uklopiti obaveze iz svakodnevnog života sa glumačkim obavezama. Ekipa za ovu predstavu broji preko dvadeset ljudi, a danas je život nemilosrdan u smislu obaveza. Nije to kao nekada. Ranije ste mogli da dobijete dan ili dva slobodno kako bi se posvetili nekom amaterizmu, dok današnji poslodavci nemaju baš neko veliko razumevanje za takve aktivnosti – objašnjava režiser.

Lik velikog župana Nemanje u ovoj predstavi oživotvorio je Toma Radomirović, a glavna uloga i lik Svetog Save poverena je Miroslavu Gogiću.

- U ulogu Svetog Save nije mi bilo teško da se uživim, ali sam osećao veliku odgovornost. To je zaista velika uloga, jer svi znamo ko je bio Sveti Sava. Pripremajući se za ovu ulogu najpre sam se držao samog Vitezovićevog teksta. Kasnije sam nastojao da o liku koga u predstavi tumačim saznam što više iz raznih izvora kako bih, najpre sebi, a onda i drugima, na što verniji način dočarao Svetog Savu – priča tumač glavne uloge Miroslav Gogić.

Pored predstave, u planu su i druge aktivnosti na ovu temu

Na pitanje da li mu je bilo teško da se saživi sa ličnošću velikog župana Stefana Nemanje glumac Toma Radomirović kaže da nije jer je, još u ranom detinjstvu, kada priča o Nemanjićima ni u školama nije bila zastupljena onoliko koliko zaslužuje, imao komplet knjiga o svim članovima te srpske dinastije.

- Tu, a i raniju srpsku istoriju poznajem jako dobro tako da mi to zaista nije bio problem. Znamo svi da je otac Savin bio veoma religiozan, mudar, hrabar, pametan i obrazovan što je u to vreme bila retkost. Žao mi je što ova predstava nije imala i više izvođenja, prikazana je samo 11 puta. Imam utisak kao da ljudi nekako beže od ove teme. To je velika šteta, ali mi smo valjda takav narod, ne poštujemo svoju istoriju iz koje imamo mnogo toga da naučimo. Narodi koji imaju mnogo siromašniju istoriju, čini mi se, više drže do svojih junaka i istaknutih ličnosti, dok se mi prema svojoj odnosimo nemarno, uzimamo je zdravo za gotovo – oštro zaključuje Toma Radomirović, tumač uloge velikog župana Stefana Nemanje.

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo princ rastko - monah sava kud brile beočin

Pored ove predstave, kojom je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo obeležilo osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u planu su i druge aktivnosti vezane za ovaj veliki jubilej.

- Ovo je samo prvi deo naših aktivnosti na obeležavanju velikog jubileja koga proslavlja naš narod i naša crkva. Nakon ovoga, u novembru, sledi kviz znanja u kom će učestvovati učenici tri naše osnovne škole – Borovo, Trpinja i Negoslavci. Kviz će biti na temu 800 godina samostalnosti i autokefalnosti SPC i on će nam poslužiti da proverimo znanje naših učenika, da se družimo i naučimo nešto što možda nismo znali, iako, verujem da naši učenici jako dobro poznaju ovu temu. Na taj način obeležićemo ovaj veliki jubilej koji je važan za našu zajednicu ovde u Republici Hrvatskoj – najavio je predsednik VSNM Opštine Borovo Dušan Latas.

Za kraj valja reći i to da KUD „Brile“ i njegovo amatersko pozorište iz Beočina spada u red jednog od najstarijih srpskih amaterskih pozorišta. Postoji i deluje od 1944. godine i ove godine obeležava punih 75. godina rada.