Predstavom u Belom Manastiru obeležena godišnjica Prosvjete

„Čeznem da vam kažem“ naziv je muzičkog kabarea koji je odigran u četvrtak 7. decembra u Belom Manastiru.

Maja Milanović 08.12.2023.
Čeznem da vam kažem beli manastir

Poetsko-muzički kabare koji je pre nepunih mesec dana odigran u Vukovaru „Čeznem da vam kažem“ glumca Beogradskog dramskog pozorišta Milorada Damjanovića sinoć je izveden i pred belomanastirskom publikom. Organizatori su bili Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Beli Manastir i Veće srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira.

- Povod održavanja ove predstave je obeležavanje Dana kulture Srba u okviru društva SKD Prosvjeta na nivou Republike Hrvatske. Takođe, proslavlja se i 30 godina od obnovljenja rada društva. Naime, SKD Prosvjeta je nakon Hrvatskog proleća 1972. godine prestala sa radom, kao i ostala društva koja su imala nacionalni predznak, a društvo je obnovilo rad 1993. godine. Tim povodom SKD Prosvjeta nam je, kao jednom od svojih pododbora, poklonila ovu predstavu, uz pomoć Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske – rekao je predsednik belomanastirskog pododbora SKD Prosvjete Dejan Jeličić.

Svaka od celina ovoga kabarea upotpunjena je poezijom koja je na neki način obeležila periode o kojima glumac govori, ali i najvažnije pesme koje predstavljaju bisere srpske poezije. Program kabarea, pored njegove centralne priče, prati glas soprаnistkinje Nataše Radovanović, na klaviru je bio pijanista Pavle Joksimović, dok se na sceni pojavljuju i glumci Mina LazarevićDragana Mićalović i Stevan Piale. Organizatori navode kako su ponosni na svoj rad i delovanje tokom svih ovih godina, ali isto tako posebno su ponosni što su imali priliku da ugoste ova velika imena srpskog glumišta i poklone belomanastirskoj publici nesvakidašnju predstavu.

- Nama je ovo 26. godina delovanja, prvi smo pododbor u Baranji i ova predstava je jedna od završnih i krunskih dešavanja u našoj organizaciji ove godine. Jedno od većih dešavanja ove godine je i organizacija okruglog stola na temu „Sto godina od početka optacije srpskog i ostalog južnoslovenskog stanovništva iz Mađarske u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca“ – dodaje Jeličić koji ističe kontinuitet rada i opstanak ovog pododbora, bez obzira na veliki broj iseljavanja stanovništva.

- Sve ove godine uspeli smo da očuvamo svoj rad i da se u okviru društva izborimo za status pododbora koji je veoma aktivan. Organizatori smo naučnih skupova, književnih i pesničkih večeri, kao i folklornih programa. Pododbor broji 18 članova, imamo recitatorsku i literarnu sekciju, dok folklorne programe odrađujemo u saradnji sa naša dva folklorna društva SKUD Jovan Lazić i FA Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira – pojašnjava Jeličić.

Sledeće godine SKD Prosvjeta pododbor Beli Manastir takođe u svom radu planira niz predavanja na temu Srba u Baranji i u Hrvatskoj, nastavljaju obeležavanje procesa optacije sa Srpskim institutom iz Budimpešte i Maticom Srpskom, kao i saradnja sa centralom SKD Prosvjete i provođenje različitih programa.