Projekat „Zaželi” biće nastavljen i u ovoj godini

Na prvom ovogodišnjem zasedanju Sabora zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, uputila je pitanje ministru rada i penzionog sistema Josipu Alardoviću pitanje o nastavku programa zapošljavanja žena „Zaželi” u 2022. godini.

Josip Alardović
Josip Alardović; Foto: Jutjub/snimak ekrana

Odgovarajući na zastupničko pitanje Dragane Jeckov ministar rada i penzionog sistema Josip Alardović rekao je da se projekat „Zaželi” pokazao kao veoma uspešan i da je najbolji dokaz te uspešnosti taj što je za njega na početku bilo aplicirano oko 300 miliona kuna, a kasnije je ta cifra narasla na 1,8 milijardi kuna, čime je gotovo ušesterostručen.

– To je i najbolji pokazatelj kako i koliko je on uticao na zapošljavanje žena i njihovu socijalnu uključenost. On se provodio u 749 projekata i predviđen je za program „ISF plus”, odnosno za programsko razdoblje između 2021. i 2027. godine. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i projekat će biti nastavljen i u sledećem finansijskom periodu – rekao je ministar.

Određeni izazov predstavlja period između završetka jednog programskog perioda i usvajanja operativnog programa.

– Razrađujemo nekoliko scenarija kako ćemo nadomestiti taj preostali deo vremena i u Ministarstvu na tome radimo vrlo aktivno. U delu jedinica lokalne samouprave projekat još uvek nije završen, ali u svakoj u kojoj jeste moramo da pronađemo alternativni način kako da se brinemo o starijim osobama koje su obuhvaćene projektom i da zaposlimo sve one koji su na tržištu rada raspoloživi za taj posao – rekao je ministar Alardović i naglasio da će on sigurno biti nastavljen i da će za sledeći period biti pronađen zamenski model te da će to vrlo brzo biti predstavljeno javnosti i svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave kao i udruženjima koja su provodila taj projekat kako bi znali na koji način će on biti, najpre kratkoročno, a posle i dugoročno nastavljen.

Za sve one koji su ovim projektom bili obuhvaćeni, i za zaposlene i za korisnike ovo je svakako dobra vest jer njime postignuta dvostruka korist. Omogućio je zapošljavanje, osnaživanje i unapređenje radnog potencijala žena koje su do zaposlenja teže dolazile, a podstaknuo je socijalnu uključenost i povećao kvalitet života krajnjih korisnika.