Prolećni i uskršnji duh zavladao Bijelim Brdom

U prostoru Doma kulture u Bijelom Brdu prvog aprila organizovan je Prvi prolećni sajam izložbeno-prodajnog karaktera.

Maja Milanović 03.04.2023.
Bijelo Brdo naslovna prava

Udruženja koja deluju na području Bijelog Brda došla su na ideju da razvesele svoje meštane i s prvim danima proleća organizuju Prvi prolećni sajam u svom selu. Tako su prvog aprila organizovali sajam izložbeno-prodajnog karaktera koji je održan u lokalnom Domu kulture.

- Na ideju za organizovanjem sajma smo došli jer se u našem okruženju već održavaju određeni sajmovi pa smo hteli da napravimo nešto novo i u našem mestu i da razveselimo prvenstveno naše najmlađe meštane. Sajam je trebao biti održan na otvorenom u dvorištu naše Etno kuće, ali smo zbog vremenskih uslova bili prinuđeni da se premestimo u Dom kulture – rekao je predsednik mesnog odbora Bijelo Brdo Radoslav Marić.

Jedni od organizatora ovog događaja bili su i članovi Ekološkog udruženja „Stara Drava” iz Bijelog Brda koje postoji duži niz godina, a bavi se zaštitom prirode i prirodne sredine.

- Cilj ove manifestacije je da razveselimo decu, pružimo im mogućnost da učestvuju na različitim radionicama, da se zabave, korisno provedu svoje vreme, ali isto tako da se ljudi povežu, da bude više druženja, a manje mobitela i ekrana. Danas će biti održane radionice za decu iz vrtića, ali i za osnovnoškolce i odrasle. Farbaćemo jaja na starinski način u lukovini, odrasli će farbati jaja voskom, a pripremili smo iznenađenje i za naše najmlađe. To je zeka koji će nas posetiti. Za decu su još organizovane igre u kojima će se takmičiti, a to su skakanje u vreći, nošenje jaja u kašiki i stari običaj kotrškanja koji se neguje za Uskrs. Isto tako publika će imati priliku da vidi nastup SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj iz Bijelog Brda, kao i štandove pune domaćih proizvoda i ukrasa – kaže ispred Ekološkog udruženja Stara Drava Bijelo Brdo Gordana Čer Krnjajić.

Vredni srednjoškolci

Na ovom prvom prolećnom sajmu publika je imala priliku da vidi bogate štandove Udruženja žena „Pudarce” iz Bijelog Brda koje su predstavile svoje rukotvorine, kao i priliku da probaju posne kolače i jela od ribe koja su pripremili članovi gastro ekipe. Među izlagačima našli su se i učenici daljske Srednje škole koji su se predstavili sa uskršnjim ukrasima i proizvodima iz vlastite proizvodnje.

Bijelo Brdo Naslovna

- Naši učenici su u okviru učeničke zadruge „Dalija” odlučili da naprave prigodne dekorativne predmete povodom nadolazećih uskršnjih praznika tako da danas u ponudi imamo više predmeta tog tipa. Pored toga, imamo i naše rakije i likere, hidrolat od lavande kao i slavonski ljutić, naš dobro poznati „Ljuti baja”. S obzirom da je ovaj sajam višeposvećen Uskrsu odlučili smo da ponesemo držače za jaja, dekorativne daske za suvomesnate proizvode i kutijice, koje su učenici zaista sa radošću pripremali, kako bismo učestvovali na ovom sajmu jer, osim formalnog obrazovanja, mi u školi negujemo i saradnju sa lokalnom zajednicom kao i različite oblike neformalnog obrazovanja, tako da je naša škola uključena u niz različitih projekata – izjavila je nastavnica Srednje škole Dalj Dragana Samardžija.

Prolećni bjelobrdski sajam pomogli su Opština Erdut, Turistička zajednica Opštine Erdut, Mesni odbor Bijelo Brdo, Udruženje žena „Pudarce”, SKUD „Jovan Jovanović Zmaj”, Gastro ekipa, Ekološko udruženje „Stara Drava” i Konjogojsko udruženje „Drava”.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.