Promovisana knjiga “Zrnca prošlosti Bršadina”

Nakon što je 2014. godine pisao o svom rodnom mestu  „Zrnca prošlosti Pačetina“ Đoka Rašić je odlučio da se pozabavi i Bršadinom u kom je, kako je sam istakao, proveo svoj radni vek. – Kada bi me neko silom naterao da napustim Pačetin i odem u neko drugo mesto, a da mogu da biram, bez […]

Slavko Bubalo 04.06.2018.
Zrnca prošlosti Bršadina Đoko Rašić

Nakon što je 2014. godine pisao o svom rodnom mestu  „Zrnca prošlosti Pačetina“ Đoka Rašić je odlučio da se pozabavi i Bršadinom u kom je, kako je sam istakao, proveo svoj radni vek. - Kada bi me neko silom naterao da napustim Pačetin i odem u neko drugo mesto, a da mogu da biram, bez razmišljanja bih odabrao Bršadin. U njemu sam proveo najlepši deo svog radnog veka. Dvadeset godina radio sam u Vupikovoj kooperaciji, ali sam i igrao fudbal, kao trener vodio klub i jednostavno sam se sa Bršadinom srodio kao i sa mojim Pačetinom. Ova knjiga je pokušaj da se Bršadincima odužim za sve lepe trenutke koje sam u ovom selu doživeo – objasnio je svoje motive za rad na ovoj knjizi njen autor Rašić.

Zrncima prošlosti protiv zaborava

Knjiga se istorijom sela bavi od najezde Turaka u te krajeve, osnivanja prvog, drugog i trećeg Bršadina, vremenom provedenim pod caricom Marijom Terezijom i carom Francom Ferdinandom, periodom Prvog i Drugog svetskog rata pa sve do socijalizma. - O Bršadinu ima dosta izvora koji su mi poslužili da pripremim i napišem ovu knjigu. Obišao sam mnogo arhiva, muzeja, bio sam u Zemunu, Osijeku, Vukovaru, a najviše sam podataka našao u Vinkovcima. U svim institucijama ljudi su bili veoma ljubazni i izlazili su mi u susret, a ja sam tamo dolazio pripremljen jer sam uvek znao šta tražim – ističe Rašić. Smatra da bi timski rad dao bolje rezultate i da bi samim tim i knjiga bila bolje urađena, ali bio je primoran da radi sam i uradio je onoliko koliko je mogao. - Zbog toga knjiga i nosi naziv „Zrnca prošlosti Bršadina“ jer čovek sam ne može da istraži sve, a prošlost Bršadina je, ja tako mislim i znam, toliko bogata da je za pojedinca to previše – kaže za naš portal Rašić.

Dragoceno svedočanstvo o prošlosti jednog sela

Gost na Rašićevoj promociji bila je i Marija Savić koja je u Pačetinu deset godina radila kao učiteljica. - Ova knjiga je dragoceno svedočanstvo o prošlosti Bršadina, a kada prošlost padne u zaborav onda ni sadašnjost nije jasna. Prošlost treba pominjati, ne sme da se zaboravi. Sadašnjost se živi, a za budućnost se treba pripremati o čemu i ova knjiga svedoči – rekla je marija Savić koju je najviše zanimao period u kom autor govori o bršadinskom Fudbalskom klubu. - Zbog toga što znam da je on bio strastan fudbaler. Zanimalo me i vreme koje je on proveo radeći u Vupiku, ali i period života u Bršadinu nakon Prvog svetskog rata. Mislim da ovu knjigu treba da ima svaka kuća u Bršadinu jer u njoj mogu da pronađu ličnosti koje su ili njihovi preci ili njihove komšije. Treba je poslati u London, Minhen, Strazbur i u sva mesta po kojima su Bršadinci danas razasuti – kaže. Promociji knjige u bršadinskom Domu kulture prisustvovalo je mnogo meštana Bršadina koji su s pažnjom pratili sve što su o njoj imali da kažu njen autor i gosti.

Fudbaler, režiser i glumac

Đoka Rašić rođen je u Pačetinu 1944. godine. U Vinkovcima je završio Poljoprivrednu školu, a radio je u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru. Igrao je i fudbal u Vinkovcima, Pačetinu, Bršadinu, Bosanskom Brodu i Borovu. Jedan je od osnivača KUD-a Branko Radičević iz Pačetina u kom je bio i predsednik, i režiser, i glumac. Inicijator je osnivanja pačetinskog Poodbora SKD Prosvjeta i u dva mandata je bio član Glavnog odbora društva. Sem ove objavio je još dve knjige. „Dvadeset godina školstva u Pačetinu“, 2010. i „Zrnca prošlosti Pačetina“, 2014. godine.