Proslavljen Božić u Hrvatskoj

U hramovima svih eparhija Srpske pravoslavne crkve koje deluju na ovom prostoru održana bogosluženja tokom Božićnih praznika.

Patrijarh u Zagrebu; izvor SPC
Patrijarh u Zagrebu; izvor SPC

Najradosniji hrišćanski praznik – Božić proslavljen je u svim mestima u Hrvatskoj gde još uvek ima srpskog življa.

Na Badnje veče večernje bogosluženje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu držao je patrijarh srpski Porfirije koji je ujedno i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Tom prilikom održao je i besedu u kojoj se, između ostalog, osvrnuo na značaj i važnost praznika.

– Radujem se, braćo i sestre, što sam večeras ovde sa vama. Posle mnogo godina prvi put sutra ovde neću služiti Liturgiju, ali će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop marčanski gospodin Sava, tako da ćete imati arhijerejsku Liturgiju, koji je vikar naše malenkosti. Evo, Bog je hteo, a sigurno nije bez promisla, da nosi titulu episkopa sa ovih prostora. Ja vam želim srećne božićne praznike i Svaki blagoslov. Od Boga da imate mir, da se ne plašite ni vidljivih niti nevidljivih protivnika. Vi nikome nemojte biti protivnik osim svom egoizmu, samoljublju, mržnji. Verujem da je nema, ali ako se pojavi i najmanji tračak budite neprijatelj svakom zlu koje prepoznate u sebi. Molite Boga. On će dati da se razvije vrlina i ljubav u vašim srcima koji će onda postati vitlejemska pećina, ista ona pećina u Vitlejemu u kojoj se pre toliko vekova rodio Gospod, ispunjena toplotom i milinom. Kad tako bude i vaši domovi, i vaše porodice, i vaše komšije, i vaši sugrađani, svi ljudi koji žive u ovom gradu i u ovoj zemlji biće vaši prijatelji. Ja se molim da vam Gospod da tu snagu da budete hrišćani. Isto tako, molim i vas da se molite za sve ljude, pa i za moju malenkost na kraju, da zajedno kao jedno telo, kao jedan organizam idemo ka Hristu, Gospodu našem koji evo dolazi među nas. Srećan praznik! Mir Božji! Hristos se rodi! – istakao je patrijarh Porfirije.

Svečano i u drugim eparhijama

Na praznik Rođenja Isusa Hrista episkop gornjokarlovački Gerasim služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Karlovcu. Episkopu Gersimu sasluživalo je sveštenstvo Sabornog hrama, a po završetku liturgije pročitana je i Božićna poslanica Srpske pravoslavne crkve nakon čega se vernom radu obratio i episkop Gerasim.

Večernju službu na Badnjak u šibenskom Sabornom hramu služio je episkop dalmatinski Nikodim.

On je tom prilikom održao besedu i poželeo svim okupljenim vernicima srećne božićne praznike.

Vladika Nikodim Božić
Vladika Nikodim; izvor: Eparhija dalmatinska

– Danas smo se sabrali, draga braćo i sestre, da bismo se radovali, kao što se kaže u pesmama koje ćemo ovih dana slušati – Hristos se rađa, slavite! Mi, hrišćani, smo pozvani na to da se radujemo i da proslavljamo tu tajnu najveću od svih kojom nas je sam Bog blagosovio, jer je On „toliko zavoleo ovaj svet da je i Sina svoga jedinorodnoga dao da svako ko veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni“. Jedno od lica Svete Trojice, Bog Sin, se voljom Očevom ovaplotio od Marije Djeve koja je u ime svih nas pristala da u svoju utrobu primi samoga Boga, da na taj način postane veća od nebesa, zarad nas i našega Spasenja i tako bude majka, kako samoga Boga, tako i svih nas.Taj Bog je, kako je govorio otac Justin Ćelijski, Bogočovek Isus Hristos, došao na ovaj svet i unizio sebe, da bi nas uzvisio. Zato mi treba da cenimo Njegovu žrtvu i da se trudimo da Mu se upodobimo, da živimo sa Hristom, po Hristu i u Hristu i tako postanemo mala braća Hristova. To možemo postići samo ako se okupljamo pri našim svetim hramovima i trudeći se da učešćem u Svetim Tajnama dostignemo tu meru savršenstva Hristovoga i postanemo deca Božija – rekao je episkop Nikodim, a preneo zvanični sajt Eparhije dalmatinske.

Na Badnji dan i Božić u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu bogosluženja je vršio episkop slavonski Jovan. Dan kasnije, na praznik Sabora Presvete Bogorodice, vladika Jovan je sa sestrinstvom Manastira Jasenovac i vernim narodom, služio svetu arhijerejsku liturgiju u paraklisu Svetih novomučenika Jasenovačkih u Manastiru Jasenovac.

Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim služio je na praznik Rođenja Hristovog Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dalj Planini. Ranije, na Badnje veče, episkop Heruvim služio je u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.